Säkrare surf med Mozilla Firefox — kan berätta när webbsajter hackats

Mozilla Quantum Logo

Mozilla planerar att uppdatera Firefox med en funktion som berättar när du besöker en hackad webbsajt. Det gör ditt surfande på internet säkrare.

Funktionen tillhandahålls tack vare ett nära samarbete med tjänsten ”Have I Been Pwned”. En webbsajt som indexerar hackerattacker och berättar för besökare om deras e-postadresser är involverade i säkerhetsläckor.


I skrivande stund har Mozilla inte en färdig implementation utan arbetar med att bygga in stödet i sin webbläsare. Ett perfekt komplement till de redan inbyggda förbättringarna i senaste versionen som kallas Quantum.

Om du redan idag vill prova implementationen i sin ofärdiga form kan du ladda ner senaste utvecklarversionen av Firefox och prova. Funktionen existerar som ett separat tillägg, redo att kompileras direkt från Github. Knappast något vi rekommenderar, men kanske finns det någon avancerad användare som känner sig manad att pröva?

[Breach Alerts] is an addon that I’m going to be using for prototyping an upcoming feature in Firefox that notifies users when their credentials have possibly been involved in a data breach, skriver utvecklaren Nihanth Subramanya i tilläggets beskrivning.

Fortfarande oklart hur hackervarningarna ska visas i Firefix

Det är oklart exakt hur användarna av Firefox ska informeras om webbsajter som hackats direkt i webbläsaren.

Eftersom det inte är helt ovanligt att stora sajter och tjänster råkar ut för hackerattacker är det mer troligt att Firefox-användarna stöter på en sådan — och frågan är, hur långt tillbaka ska informationen från ”Have I Been Pwned” gälla för visning?

En person som säkert kan svara på det längre fram i utvecklingen är Troy Hunt, grundaren av ”Have I Been Pwned”.

Han är en australiensisk säkerhetsexpert som både bekräftat samarbetet mellan hans webbsajt och Mozilla nyligen, och att det inte finns något färdigt beslut kring hur varningsmeddelanden ska visas i Firefox. Just nu finns en rad olika modeller för utvecklarna att testa.

Därför är samarbetet viktigt för din säkerhet

fsecure-mac-malware-2017
Bildkälla: F-secure: The Volume of Mac Malware

Statistiken talar sitt tydliga språk. Mängden malware som sprids ökar för vart år och 2017 är ett rekordår utan motsvarighet. Dessutom ser 2018 inte ut att blir mycket bättre. Den största mängden malware sprids via e-post och dylikt, men mycket kommer också via hackade webbsajter som sprider otyget.

Antalet större hackerattacker ökar också i antal. De stora medierna rapporterar sällan om dem, istället är det tekniksajter och andra nyhetssajter som uppmärksammar attackerna. Något knappast är tillräckligt.

Med miljontals användare av Firefox kan Mozilla och ”Have I Been Pwned” tillsammans upplysa dem om vilja sajer som är hackade, har varit hackade och vilka man ska hålla sig undan. Komplettera med ett säkerhetspaket som kan blockera rapporterat osäkra webbsajter och din säkerhet på internet ökar stort.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.