Mozilla Quantum är släppt — här är allt nytt i nya webbläsaren

Mozilla Quantum Logo

Mozilla Quantum är en ny och modern webbläsare som utvecklats från grunden. Det här är framtiden för Mozilla, men hur stor förbättring kan Quantum egentligen erbjuda jämfört med konkurrenterna Edge, Chrome, Safari och Opera?

  • 2x prestandan jämfört med vanliga Firefox
  • Ska vara snabbare än Google Chrome
  • Använder mindre RAM-minne än konkurrenterna
  • 700 personer har bidragit till utvecklingen

Det viktigaste med Mozilla Quantum

Under huven på Mozilla Quantum (Firefox 57) sitter en ny, kraftfull motor som ökar prestandan i webbläsaren.

Den gör att webbsidorna laddar snabbare än tidigare, samtidigt som datorns RAM-minne inte används lika mycket. På utsidan finns en omarbetad design som är enklare och mer stilren.

Normalt gör många aktiva tabbar att datorns övergripande prestanda minskar kraftigt, men Mozilla Quantum har spärrar som prioriterar de som främst används av dig. De andra får bara begränsade resurser.

Det här är bara en kort, väldigt förenklad bild av Mozilla Quantum. De nya tekniker, optimeringar och förbättringar som gjorts av de fler än 700 medverkande till koden bakom är betydligt mer avancerade än ovan förklarat.


700 medverkande och 369 prestandabuggar lösta

Som ovan nämnt har fler än 700 medverkande bidragit till koden som används med Mozilla Quantum. Dessutom har ytterligare 80 personer frivilligt bidragit med kod för att driva utvecklingen framåt.

För att ge lite perspektiv på hur mycket som faktiskt ändrats mellan tidigare Firefox-versioner och nya Mozilla Quantum har teamet bakom webbläsaren släppt följande uppgifter:

  • 75 342 filer har ändrats
  • 4 888 199 rader med kod har lagts till
  • 6,886,199 rader med kod har förändrats

Det är en ofattbar mängd optimeringar och justeringar för den som bara laddar ner webbläsaren för att surfa. Nu får står man kanske varför det tog ett helt år för Mozilla att färdigställa Quantum från grunden.

Och kanske är siffran 369 då lättare att greppa. Det är nämligen antalet buggar relaterade till prestandaminskningar som Mozilla har löst med Quantum. Ytterligare 1 190 buggfixar har löst problem direkt relaterade till användarupplevelsen. Som gränssnittet och liknande.

Enkelt test visar att Quantum inte hänger med Chrome

Men hur bra är egentligen Mozilla Quantum när man sätter webbläsaren på prov bredvid Microsoft Edge, Google Chrome, Apple Safari och Opera?

Quantum är otvetydigt det snabbaste alternativet i skrivande stund, men om du laddar samma webbsida i Quantum och jämför med en uppdaterad konkurrerande webbläsare lär du inte se någon större skillnad. På många sidor, men inte alla.

När vi testar att ladda om Tekniksmart.se i Google Chrome respektive Quantum med caching avstängd får vi sämre resultat i Mozillas webbläsare.

Mozilla Quantum hade på tio omladdningar en snittid på 3,28 sekunder för att ladda vår webbsajt. Google Chrome klarade samma uppgift på endast 1,93 sekunder i snitt. Ett test med e-handelsbutiken Webhallen visar en skillnad på i snitt en sekund till fördel för Google Chrome.

Vi ser samma mönster på sida efter sida. Mozilla Quantum hänger inte riktigt med Google Chrome. Men ta inte vårt ord för det — testa själv och se vad du tycker. Testet vi gjorde är inte på något vis ett bevis på att Quantum är långsammare än Chrome, men kanske en indikation på att prestandan inte är helt optimerad än.

Ska jag byta till Mozilla Quantum?

Både ja och nej.

Om du redan använder en äldre version av Firefox kommer denna automatiskt att uppdateras till Quantum. Grattis, du behöver inte ens fundera på saken — många tillägg fungerar som vanligt, dina bokmärken kommer att finnas kvar. Allt sker automatiskt.

Använder du istället en uppdaterad version av Chrome, Edge, Safari eller Opera blir det däremot ett svårare val. Mozilla har onekligen arbetat hårt med Quantum och skapat en riktigt bra webbläsare – men den är inte så mycket bättre att vi på rak arm kan rekommendera ett byte.

Om du funderar på att byta bör du titta mer på om dina favorittillägg fungerar i Quantum, snarare om prestandan och minnesförbrukningen är bättre. En modern dator kan enkelt handskas med alla webbläsare på marknaden idag. Titta på tilläggen, känns gränssnittet bekvämt att använda och vill du synkronisera bokmärken på alla dina enheter? Det är viktigare saker än prestanda.

mozilla-quantum-laptop

Mozilla Quantum bli större än Google Chrome

Det är tydligt att Mozilla har ett stort mål i sikte och är beredda att skjuta skarpt för att slå sin rival, Google Chrome.

Quantum är ett så stort steg framåt för Mozilla, och kategorin för webbläsare, att Google snart måste ta nästa stora steg för att hålla jämna steg. Åtminstone om vi ser till vad som händer under huven.

Misslyckas Google samtidigt som Mozilla lyckas marknadsföra sin webbläsare på rätt sätt finns alla möjligheter för Quantum att slå Chrome. Det kommer inte att ske idag eller imorgon, men där Google nu regerar kan det stå ett annat namn på tronen.

Google har dock en stor fördel som Mozilla inte har, nämligen ett stort ekosystem med tjänster och produkter.

Dessutom kommer en del tillägg för äldre Firefox-versioner inte att fungera med Quantum. Åtminstone inte tills de uppdaterats med stöd. Och vem vet hur lång tid det kommer att ta?

Kommer Mozilla Quantum att slå Google Chrome i framtiden? Vad tror du? Skriv en rad och berätta!

Läs mer om nya Mozilla Quantum här:

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.