iPhone SE 2 — pris, specifikationer och datum

iPhone SE

Apple släpper iPhone SE 2 under första halvan på 2018. Det säger källor inom tillverkningsindustrin som fått indikationer på att telefonen är under utveckling.


iPhone SE 2 ska tillverkas exklusivt av taiwanesiska Wistron i företagets indiska fabriker. Utseendemässigt behåller den samma design som föregångaren, vilket betyder att den efterliknar föregångaren iPhone 5s.

Om du tycker att designen känns gammal så kan sägas att insidan är desto mer modern. Enligt uppgift har iPhone SE 2 en snabb A10-processor som är identisk med den i fjolårets iPhone 7 och iPhone 7 Plus. Mer om prestandan och specifikationerna här under.

Specifikationerna för iPhone SE 2

Här är de ryktade specifikationer som vi känner till idag. Vi ökar på listan och ändrar befintliga punkter efterhand som mer information dyker upp. Återkom gärna regelbundet och se om något har ändrats.

  • Apple A10-processor + M10 medprocessor
  • 2GB RAM-minne
  • 32GB respektive 128GB lagringsutrymme
  • Bakre kamera på 12 megapixel
  • Främre kamera på 5 megapixel
  • Batteri på 1 700mAh

Så hur står sig de specifikationerna mot befintliga iPhone SE? Det betyder i stort att nya telefonen bara blir en mindre uppgradering med något snabbare processor och ett snäppet större batteri.


Sannolikt kommer vi få en något bättre bakre kamera med mindre förbättringar. Som bättre färgåtergivning och mindre brus i dåliga ljusförhållanden. En rimlig uppgradering som är mer regel än undantag i nya Apple-telefoner.

Frontkameran får en rejäl ökning i upplösning från 1,2 megapixel till 5 megapixel. Det kommer att uppskattas av alla som tycker om selfies och även FaceTime-videor kommer att få en kvalitetsökning.

Här är en jämförelse mellan iPhone SE och iPhone SE 2 enligt de specifikationer vi känner till idag. Notera att de för nya telefonen inte är officiella och kan ändras flera gånger innan en tänkbar lansering.

iPhone SE iPhone SE 2
Skärm 4-tums LCD 4-tums LCD
Processor Apple A9 Apple A10
Medprocessor Apple M9 Apple M10
Internminne 2GB 2GB
Lagringsutrymme 32GB & 128GB 32GB & 128GB
Bakre kamera 12 megapixel 12 megapixel
Främre kamera 1,2 megapixel 5 megapixel
Batteri 1 624mAh 1 700mAh

Läs också: Snabbare trådlös laddning med iPhone X, iPhone 8 och iPhone 8 Plus

Vem lämpar sig telefonen för?

Apple släppte iPhone SE som en billigare mobiltelefon tänkt att konkurrera med de lite billigare Android-telefonerna på marknaden. Speciellt i Indien där Apple ville profilera sig hos den växande mellanklassen.

Istället blev telefonen populär på i stort alla marknader tack vare sin lilla storlek som passade perfekt för många med små händer. Den klassiska designen lämnade sig dessutom väl för de som inte uppskattade den mer rundade som kom med iPhone 6 och iPhone 6 Plus.

Och där är också svaret på frågan vem telefonen lämpar sig för. De som uppskattar en liten telefon, den mer kantiga designen och inte vill betala för de fullstora modellerna iPhone 8 eller iPhone 8 Plus.

Datumet när iPhone SE 2 släpps

När Apple presenterade första generationens iPhone SE var det under ett evenemang den 21 mars 2016. Lanseringen till butik skedde redan månaden därpå.

Eftersom det inte finns några officiella uppgifter kring ett lanseringsdatum kan vi bara spekulera. Men indikationerna pekar på ett snarlikt datum för presentation som första iPhone SE.

Stämmer det kan iPhone SE 2 släppas till butik redan april 2018.

Så mycket kostar iPhone SE 2

Första iPhone SE 32GB släpptes kostade telefonen cirka 4 000 kronor inklusive moms kort efter lanseringen. Bara två månader senare hade priset sänkts mer närmare 600 kronor till kring 3 400 kronor inklusive moms.

Sannolikt är att Apple tänker ta ett högre ingångspris då iPhone SE 2 får uppgraderad hårdvara jämfört med föregångaren. Dessutom har Apple successivt ökat ingångspriserna på sina större telefoner varje år, och det är mer än troligt att företaget tänker fortsätta den trenden.

Vår gissning är att iPhone SE 2 med 32GB lagringsutrymme kostar från cirka 4 500 kronor. Så fort indikationer på nya prisuppgifter dyker upp justerar i artikeln.