Inget 4K eller HDR till Minecraft under 2017 – Super Duper Graphics-pack försenas

Minecraft

Minecraft kommer att uppgraderas med förbättrad grafik när Super Duper Graphics-pack släpps någon gång under 2018. Uppdateringen var tidigare tänkt att släppas under 2017, men det målet kommer man alltså inte att nå.


Det betyder att officiellt stöd för 4K-upplösning, HDR och högupplösta texturer inte är att vänta förrän om åtskilliga månader. Exakt när det kommer vet vi inte och spelutvecklaren Mojang sitter hårt på detaljerna.

Istället väljer utvecklaren att fokusera på nästa stora uppdatering som blir Update Aquatic. Precis som namnet antyder handlar det om förbättringar kring undervattensområdena i Minecraft — och här är stora nyheter att vänta enligt Mojang.

Här är några av nyheterna som är bekräftade i Update Aquatic:

  • Helt ny vattenfysik
  • Korall, tång och nya fiskarter har lagts till
  • Delfiner finns nu i Minecraft
  • Förlista skepp går att utforska på havsbotten
  • Du kan använda undervattensvapen som en treudd

Nya vapen betyder också nya enchantments som kan läggas på dem. Exempelvis finns ”Loyalty” som gör att din treudd kommer tillbaka om du kastar den. Även ”Impaler” och ”Slipstream Dash” är nya enchantments.


Nintendo Switch får korsplattform-stöd under 2018

Det återstår mycket att göra innan Super Duper Graphics-pack kan släppas till Minecraft. Därför har Mojang och Microsoft valt att skjuta på lanseringen till 2018.

En annan sak som försenas är det utlovade stödet för korsplattform till Minecraft på Nintendo Switch. En funktion som gör att Nintendo-spelare kan dela världar med spelare på Windows, Xbox och mobilt.

Det är tydligt att Mojang har mycket att göra före årsskiftet 2017/2018, men också att de kanske har tagit sig vatten över huvudet. Det är två riktigt stora förbättringar som många väntar på, och att inte släppa dem som initialt planerat är en ovälkommen nyheter för alla.

Du behöver inte vänta på bättre grafik till Minecraft

https://www.youtube.com/watch?v=W1WHYJH-JGk

Så här ser Super Duper Graphics-pack ut i sin tidiga form.

Att officiellt stöd för 4K/HDR inte kommer så snabbt som utlovat är inte roligt, men visst du att det finns enkla sätt att få mycket bättre bildkvalitet i Minecraft redan idag?

Allt som behövs är att du använder Minecraft: Java Edition och installerar ett antal tillägg som uppgraderar grafiken åt dig. Bland annat med högre upplösning på texturerna och förbättrad ljussättning som är betydligt mer verklighetstrogen.

För att det ska fungera behövs bland annat Forge, Optifine och ett shaders-pack.

Utmaningen är att få allt att fungera tillsammans. Fördelen med den officiella uppdateringen med Super Duper Graphics-pack är att det fungerar direkt när du kör senaste versionen av Minecraft. Det är inte fullt så enkelt med alla tillågen.

Med dem måste du köra en viss version av Minecraft för att de ens ska fungera, sen måste du ta dig förbi en myriad av reklaminfesterade webbsajter för att ladda ner tilläggen, därefter installera och förhoppningsvis lyckas få igång det. Knappast att rekommendera för de som inte är vana datoranvändare.