Windows 10 Pro for Workstations för professionella användare

Microsoft Windows 10 Logo

Windows 10 Pro for Workstations är en ny version av Microsofts senaste operativsystem — speciellt designad för arbetsstationer med höga krav på hårdvaran som används.

Versionen blir tillgänglig samtidigt med Fall Creators Update senare under året och Windows 10 Pro for Workstation är speciellt framtagen som ett resultat av kunders återkoppling till Microsoft.


Målet har varit att skapa en plattform som optimerats för stabilitet och kontroll i miljöer med verksamhetskritiska applikationer och hög belastning.

Vad Windows 10 Pro for Workstation erbjuder är förutom det ovan nämnda ReFS-stöd (Resilient File System), beständigt minne, snabbare fildelning och stöd för mer kapabel hårdvara.

windows10-pro-for-workstations-facts

  • ReFS är ett avancerat filsystem som är optimerad för stora volymer och hanterar feltolerant lagringsutrustning bättre än många andra filsystem. Filsystemets kontroll av lagrad data är kontinuerlig för att säkra informationen och minimera risken för korrupt data.
  • Vidare finns stöd för beständigt minne i form av NVDIMM-N som behåller information i minnet även när datorn stängs av. Det kan vara en kritiskt viktig funktion om datorn tvingas till omstart och informationen som finns lagrad i minnet absolut inte får gå förlorad.
  • Snabbare fildelning är också möjligt tack vare stöd för SMB Direct. Det kräver visserligen speciella nätverkskort som klarar RDMA (Remote Direct Memory Access), men fördelarna är stora. Bland annat kan nätverkskortet arbeta med full belastning utan att det blir fördröjningar i trafiken, och utan att datorns processor(er) belastas i onödan.
  • Slutligen har vi stöd för hårdvara med högre kapacitet än tidigare. Vanliga Windows 10-versionen kan hantera upp till två processorer ur Intel Xeon- och AMD Opteron-serierna. Nya Windows 10 Pro for Workstations klarar hela sex processorer — och upp till 6 TB internminne istället för bara 2 TB som tidigare.

Det är tydligt att Microsoft försöker attrahera den professionella skara med användare som kräver det där extra av sin mjukvara. Och hårdvara för den delen. Och det verkar åtminstone på pappret som att Windows 10 Pro for Workstations kan bli den version som de väntat på.

Läs mer om Windows 10 Pro for Workstations i det här blogginlägget från Microsoft.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.