Windows 10 kan rensa bort onödiga filer automatiskt — Storage Sense är snart här

Microsoft Windows 10 Logo

Tidigare rapporterade vi att OneDrive för Android kan spara dig flera gigabyte på telefonens lagringsutrymme tack vare automatiskt uppladdning av fotografier till molnet. Nu kan vi också tipsa om att Windows 10 får utrymmesbesparande funktioner — dock utan att ladda upp något.

Istället handlar det om att Windows 10 kan radera onödiga filer när datorn inte används. Primärt handlar det om att temporära filer och filer i papperskorgen tas bort. För den sistnämnda gäller det endast filer som varit borttagna i mer än 30 dagar.

Det finns också en snabbknapp för att Windows 10 omedelbart ska påbörja rensningen av filer. Hur mycket du sparar handlar om hur länge sedan du gjorde den senaste rensningen, hur mycket du surfat sedan dess och hur många filer du tagit bort.

windows 10 storage sense setting
Storage Sense hjälper dig att hålla rent på hårddisken

Funktionen för smart borttagning av filer kallas “Storage Sense” och är inte aktiverad som standard. Du måste alltså aktivera funktionen manuellt — något som enkelt görs via Inställningar —> Lagring.

Storage Sense finns bara i Windows 10 Build 15014 och senare så är du inte testpilot när artikeln skrivs så kan du inte hitta funktionen. Räkna dock med att den släpps inom en överskådlig framtid till alla med en uppdatering, nu senaste hörde vi att Microsoft siktade på april månad.

Vill du inte vänta så finns betydligt bättre och smartare lösningar som gör samma sak, fast mycket bättre. Gratisverktygen Glarys Utilities och CCleaner är fantastiska program med utmärkta funktioner för att rensa bort onödiga filer på hårddisken. De kan även rensa upp i det till synes ändlöst växande registret som bara avancerade användare bör peta i själva.

 

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.