OneDrive för Android sparar utrymme på din mobiltelefon — lagra fotografier i molnet

Microsoft OneDrive Logo 300px

Microsoft uppdaterar OneDrive för Android med stöd för utrymmesbesparande funktioner. Efter att filer har laddats upp till molntjänsten via applikationen kan OneDrive nu ta bort de lokala filerna om så önskas och på så vis spara utrymme på mobiltelefonen.

Det här är extra välkommet på telefoner som inte har stöd för microSD-kort, exempelvis iPhone-telefoner. Fotografier kan snabbt samlas på hög och med videor på det pratar vi åtskilliga gigabyte med data som kan säkerhetskopieras till OneDrive — och tas bort från telefonen.

Gränsen som Microsoft satt innan OneDrive frågar användaren om filer ska tas bort är 1GB. Givetvis tas inget bort från molntjänsten, bara de lokala filerna påverkas. Och visst tycker vi att det här är ett smart sätt att spara utrymme då billigare mobiltelefoner med 16GB eller mindre lagring snabbt kan få slut på plats.

onedrive android save spaceUndertecknad använder idag Google Foton för att automatiskt spara tagna fotografier i molnet. Om vi ska tro Google har jag nära 8GB med fotografier och videor efter alla år med olika mobiltelefoner. Och i all ärlighet hade jag enkelt kunnat lägga dessa på Drive, OneDrive eller Dropbox istället.

Och nu när vi talat oss varma kring möjligheten att ladda upp bilder till molnet så vill vi också utfärda en liten varning. Undvik att bara spara alla filer på ett ställe, exempelvis i telefonen eller molnet. Det är betydligt säkrare att ha fotografierna på minst två ställen, gärna tre om möjligt. På så vis riskerar du inte att något försvinner om OneDrive krånglar eller telefonen kraschar.

I skrivande stund är det OneDrive Beta för Android som kan ladda upp och ta bort bilder på sättet vi beskriver. Du kan registrera dig här för att prova testversionerna, eller ännu hellre och vad vi rekommenderar vänta in den färdiga versionen som du finner på Google Play Store.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.