Köp e-böcker från Windows Store — öppna dem i webbläsaren Edge

E-böcker i Windows Store & Edge

Microsoft arbetar med att utveckla en butik för e-böcker till Windows 10. Detta är andra gången sen företagets tunga investering i Barnes & Noble, en känd tillverkare av e-boksläsare, som vi får höra att Microsoft tänker satsa mer på digitala böcker.


Första gången var när Microsoft lade in stöd för e-böcker i webbläsaren Edge. I november förra året introducerades en funktion för att öppna epub-filer direkt i webbläsaren, något som redan då gav oss en vink om vad Microsoft hade i åtanke för framtiden.

Idag vet vi att användare av Windows 10 ska kunna hitta, köpa och öppna e-böcker direkt via Windows Store. Dessa kan sedan öppnas och organiseras i webbläsaren Edge. Inga extra applikationer ska behövas för att läsa böckerna, vilket vi så klart är tacksamma för.

När en e-bok öppnas i Edge för första gången placeras den i en speciell samlingshubb där alla andra böcker finns. Här hittar man favoriserade böcker, historik, nerladdningar och läslistor. Navigering i böcker sker sida för sida, via innehållsförteckningen eller en sökruta.

microsoft edge epub reader
Förnyat intresse för digitala böcker

Stödet för e-böcker är en del av resultatet efter Microsofts investering på 300 miljoner dollar i Barnes & Noble under 2012. Målet då var att skapa Nook-appar för att köpa och läsa e-böcker på Microsofts plattformar. Dock gick partnerskapet aldrig hela vägen och 2014 valde de att gå skilda vägar.


Idag har Microsoft förnyat sitt intresse för e-böcker och säger att digitala böcker i Windows Store bara är första steget mot att ge entreprenörer, studenter, ingenjörer och läromästare möjligheten att lära sig och göra mer. Microsoft öppnar upp för fler lärande projekt i framtiden, men vad det innebär vet vi inte idag.

När Microsoft köpte webbsajten LinkedIn gav Redmond-företaget sajten tillgång till hela biblioteket med läromedel på Lynda.com. Hur det kan komma att användas återstår att se, men tillsammans med stödet för e-böcker kan Microsoft ha gläntat på dörren till något helt nytt i företagets historia.

Som vanligt arbetar Microsoft med att initialt släppa allt nytt på den amerikanska marknaden. Därför kan du inte köpa e-böcker från Windows Store i Sverige. När stödet kan tänkas nå svenska marknaden återstår att se.