Köp e-böcker från Windows Store — öppna dem i webbläsaren Edge

E-böcker i Windows Store & Edge

Microsoft arbetar med att utveckla en butik för e-böcker till Windows 10. Detta är andra gången sen företagets tunga investering i Barnes & Noble, en känd tillverkare av e-boksläsare, som vi får höra att Microsoft tänker satsa mer på digitala böcker.

Första gången var när Microsoft lade in stöd för e-böcker i webbläsaren Edge. I november förra året introducerades en funktion för att öppna epub-filer direkt i webbläsaren, något som redan då gav oss en vink om vad Microsoft hade i åtanke för framtiden.

Idag vet vi att användare av Windows 10 ska kunna hitta, köpa och öppna e-böcker direkt via Windows Store. Dessa kan sedan öppnas och organiseras i webbläsaren Edge. Inga extra applikationer ska behövas för att läsa böckerna, vilket vi så klart är tacksamma för.

När en e-bok öppnas i Edge för första gången placeras den i en speciell samlingshubb där alla andra böcker finns. Här hittar man favoriserade böcker, historik, nerladdningar och läslistor. Navigering i böcker sker sida för sida, via innehållsförteckningen eller en sökruta.

microsoft edge epub reader
Förnyat intresse för digitala böcker

Stödet för e-böcker är en del av resultatet efter Microsofts investering på 300 miljoner dollar i Barnes & Noble under 2012. Målet då var att skapa Nook-appar för att köpa och läsa e-böcker på Microsofts plattformar. Dock gick partnerskapet aldrig hela vägen och 2014 valde de att gå skilda vägar.

Idag har Microsoft förnyat sitt intresse för e-böcker och säger att digitala böcker i Windows Store bara är första steget mot att ge entreprenörer, studenter, ingenjörer och läromästare möjligheten att lära sig och göra mer. Microsoft öppnar upp för fler lärande projekt i framtiden, men vad det innebär vet vi inte idag.

När Microsoft köpte webbsajten LinkedIn gav Redmond-företaget sajten tillgång till hela biblioteket med läromedel på Lynda.com. Hur det kan komma att användas återstår att se, men tillsammans med stödet för e-böcker kan Microsoft ha gläntat på dörren till något helt nytt i företagets historia.

Som vanligt arbetar Microsoft med att initialt släppa allt nytt på den amerikanska marknaden. Därför kan du inte köpa e-böcker från Windows Store i Sverige. När stödet kan tänkas nå svenska marknaden återstår att se.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.