Windows 10 får stöd för WiFi 802.11ad med Creators Update

WiFi Alliance

Microsoft introducerar stöd för WiFi 802.11ad med Creators Update till Windows 10. Uppdateringen väntas komma inom de närmaste månaderna och blir en stor förbättring för Windows, mycket likt vad Anniversary Update blev.

En av nyheterna är att Windows 10 får officiellt stöd för WiFi 802.11ad med Creators Update. Det nya protokollet erbjuder högre hastigheter i trådlösa nätverk med upp till 8 Gbps över 60 Ghz-spektrumet. Förutom det initiala stödet arbetar Microsoft med en trådlös dockningsfunktion av extern hårdvara som nyttjar WiFi 802.11ad.

Dockan ska fungera med alla mobiltelefoner och datorer som stöder Windows 10, så den är inte låst till någon specifik produkt. Den fungerar både med WiFi 802.11ad och nuvarande WiFi 802.11ac. Redan med Creators Update ska Windows 10 vara förberedd för trådlös laddning av exempelvis mobiltelefoner för att komplettera trådlösa anslutningar.

USB Typ-C kablar

 

Om man inte vill använda trådlös anslutning ska dockan även ha stöd för anslutning via USB Typ-C. Här är Microsofts motto ”Om det kan anslutas, fungerar det” och då för både skärminformation och data.

Tack vare stödet för WiFi 802.11ad kan vi vänta oss ett bredare utbud av produkter som stöder nya WiFi-protokollet i framtiden. Räkna med att mobiltillverkare, datortillverkare och fler hoppar på tåget för snabbare nätverk i våra hem. Trådlösa dockor är bara en av många tillämpningar för protokollet.

Continuum är ett tydligt exempel på hur väl det går att implementera stöd för datorliknande funktioner direkt i mobila enheter. Ubuntu gjorde ett halvhjärtat försök till samma sorts lösning men fångades aldrig upp av marknaden, och Samsung Galaxy S8 kan få liknande funktionalitet senare under 2017.

Framtiden är redan här, men kommer vi att uppskatta den?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.