Windows 10 får stöd för grafikkort i Task Manager

Windows 10 GPU Task Manager

Snart kan du kolla hur hårt ditt grafikkort arbetar direkt via Task Manager i Windows 10. Microsoft har nämligen byggt in stöd för grafikkort så att du kan se belastning, minnesmängd och mer.


Sen tidigare kan Task Manager visa information om användningen av datorns processor, minne, hårddiskar och nätverksanslutning. Nu tillkommer även grafikkortet vilket betyder att du slipper tredjepartsprogram för att se belastningen.

Och du kan se belastningen för alla processer som använder grafikkortet. Därmed får du, precis som med processor, hårddisk och minne, en vink om vilka program som överanvänder grafikkortet exempelvis när datorn är vilande.

Tyvärr kan Task Manager inte visa det många kanske är mest intresserad av, nämligen temperaturer. För det krävs att du använder rätt program från Nvidia, AMD eller annan tredjepart. Bland de bättre tredjepartsprogrammen finns GPU Temp och Afterburner — utmärkta gratisprogram för bättre koll på grafikkortet.

Stödet kommer till Task Manager med Windows 10 Build 16226 som i skrivande stund är i Preview Build. Det betyder att det kan dröja ett tag innan stödet dyker upp i din dator.


När det väl gör det följer en hel mängd förbättringar med på köpet. Vad sägs om stöd för Emoji 5.0, stöd för fildelning direkt via Utforskaren, omvandling av valutor i Kalkylator-appen och förbättringar kring användningen av styluspennor i Windows 10. För att nämna några saker.