webOS i ny supertv från LG

LG Logo

webOS kan äntligen vara på gång

Efter den stora floppen med webOS lämnade HP över ägandeskapet av plattformen till LG och därefter har det varit oroväckande tyst kring hela affären. Det som skulle bli en ny storsatsning i tv-appareter såg istället ut att bli en ordentligt begravd mjukvara som i det tysta avslutats helt eller styckats upp i småbitar för att användas i LG:s verksamhet. Nu kommer uppgifter om att webOS trots alla farhågor har överlevt och blir vad man hoppades på från början – en helt ny plattform för smarta tv-appareter.

En läckt bild som nått internet via välkända Evleaks påstås visa hur webOS ser ut idag och med det Cards-gränssnittet som ska vara hur man multitaskar på en tv i framtiden. Vidare syns även några av de applikationer som kommer till plattformen, bland annat Facebook och Skype. Det kommer även Twitter, YouTube och AccuWeather. Man ser även LG SmartShare och en webbläsare.

Räkna med att LG ordnar avtal med tunga filmtjänster som Netflix och HBO Nordic, frågan är bara om de kommer från start eller om vi måste vänta. Speciellt HBO Nordic är ökända för att vara otroligt långsamma med nya appar (bara se Xbox 360 och Apple TV…) och bara Samsung fick kärlek på den fronten, något man kan undra vad den sydkoreanska tillverkaren fick betala för.


Lästips: LG visar webOS 3.0 på CES 2016 – här är nyheterna


Dubbelkärnig processor & Enyo

Just den tv som läckte ut på bild kommer att visas upp under CES 2014 och ska enligt uppgift ha en dubbelkärnig processor som kör i 2.2 GHz. Det ska även finnas 1.5 GB minne samt fullt Enyo-stöd, dvs alla applikationer som använder Enyo-ramverket för webOS ska åtminstone i teorin kunna köras. Det finns i skrivande stund ingen prisuppgift för den kommande modellen.

Man kan undra varför LG inte sätter i en fyrkärnig processor och åtminstone 2 GB minne, något som inte vore omöjligt utan att höja några priser alltför mycket. Speciellt viktigt är det med extra minne om LG vill vara seriösa med sin multitasking så att hela systemet inte känns segt. Gällande processorn så kommer fyra kärnor inte att vara helt nödvändigt, men det lär inte skada om utvecklarna faktiskt drar nytta av de båda extra kärnorna, exempelvis för spel.

Det kommer att bli ett riktigt spännande 2014 för alla tv-entusiaster och förhoppningsvis satsar tillverkarna på rätt saker i år. Statistiskt sett är det väldigt få som faktiskt nyttjar de nyare modellernas smarta gränssnitt och än färre som vill surfa via tv:n. Antingen måste man göra upplevelsen mer användbar eller fokusera på att göra de mer använda delarna ännu bättre. Utveckla ett smidigare gränssnitt för vanligt tv-tittande och bygg in en grym överskådlig och smartare inspelningsfunktioner.

Det finns mängder av möjligheter att fånga användarna med storm – så varför vill eller vågar tillverkarna kvar göra det?

 

[box] Uppdaterad 2015-12-26: Artikeln uppdaterades med ny toppbild och förbättringar av textinnehållet.[/box]

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.