LG visar webOS 3.0 på CES 2016 – här är nyheterna

LG Logo

LG kommer att presentera webOS 3.0 under CES 2016. Plattformen som tidigare användes i handdatorer från Hewlett Packard har sett en lång resa med många förbättringar innan den tillslut hamnade i tv-apparater från sydkoreanska LG. Tv-apparater som på många sätt hyllats för sina egenskaper där just webOS har spelat stor roll genom att erbjuda användarna innovativa lösningar för mer praktiskt tv-tittande.


Det där kanske lät som en reklamtext direkt från LG men faktum är att webOS har gjort en makalös resa och fått bra kritik från såväl industriexperter som recensenter världen över. De första trevande stegen är dock över nu och med webOS 3.0 lovar LG stora förbättringar som ska visa att plattformen är mogen för nästa steg i utvecklingen.

“We are excited about webOS 3.0, a major update since this advanced TV platform technology was first introduced in 2014. The webOS story of Simple Connection, Simple Switching and Simple Discovery has really connected with customers and illustrates very clearly our commitment to securing a leadership role in the smart TV market with innovation and creativity.” – Brian Kwon, VD på LG Home Entertainment Company

Bland annat genom att introducera funktionerna Magic Zoom, Magic Mobile Connection och Magic Remote. Den förstnämnda gör att användaren kan förstora objekt och text utan att bildkvaliteten försämras medan den andra gör att mobiltelefoner kan ansluta med webOS via en speciell applikation. Det gör att man kan komma åt mobilanpassade tv-appar direkt i telefonen och interagera med dessa från soffa eller fåtölj.

Unikt videomaterial & Multi-view

Magic Remote är i sin tur en funktion för att på ett smartare sätt hantera digitalboxar genom mer praktiska menyer och inställningslösningar på tv-skärmen. Målet är att ge användaren en smartare, enklare och mer snabbanvänd lösning där webOS 3.0 är en central del i vardagsrummet genom sammankoppling av enheter för styrning från ett håll. Inte minst då nya versionen även introducerar Channel Plus som erbjuder unikt videomaterial utan mellanhänder.

Channel Plus kommer även att integreras med redan befintliga videotjänster för att vara mer attraktiv men om LG lyckas återstår att se. Det är en otroligt tuff konkurrens om tittarna och frågan är om användarna är intresserade av att använda Channel Plus när man kan använda sig av Netflix, HBO Nordic och Viaplay – förutsatt att de har applikationer för webOS 3.0.


Andra nyheter är Multi-view som gör att man kan dela bilden och visa exempelvis en bluray-film på ena halvan och vanliga tv-kanaler på andra. Komplett med styrning av båda utan att den andra sidan påverkas. Music Player är en ny applikation som är precis vad den heter – en musikspelare som spelar upp låtar – men som har en trevlig funktion i att kunna spela upp via tv-högtalarna även när tv:n är avstängd.

LG visar upp webOS 3.0 och alla nya funktioner under CES 2016 som går av stapeln den 6-9 januari i Las Vegas.