Webbläsaren Edge har stöd för tillägg — nu i testversionen

Microsoft Edge tillägg

Webbläsaren Edge har äntligen stöd för tillägg. Den senaste testversionen använder kod som lägger grunden för stödet och intresserade kan redan idag prova och se hur det fungerar.


I skrivande stund är stödet inte speciellt välkodat eftersom alla tillägg måste installeras på ett betydligt krångligare vis än när det är klart. Det finns också bara tre att testa just nu — Microsoft Translator, Mouse Gestures, Reddit Enhancement Suite.

Under Build 2015 visade Microsoft upp stödet i sin alla tidigaste form men lovade vid tillfället att tillägg från bland annat dBlock, AdBlock Plus, Amazon, LastPass och Evernote. När de blir aktuella återstår att se, men Edge behöver riktigt tunga namn för att kunna slåss mot Firefox och Chrome.

Med de senaste versionerna av Edge har Microsoft även introducerat möjligheten att fästa flikar och har fått menyvalet ”Paste and go” när adresser klistras in i adressfältet. Kortfattat förklarat betyder det att man slipper trycka Enter när en adress är inklistrad, webbläsaren laddar själv nya adresser.

Beroende av tillägg — ett problem för Edge

Problemet med tillägg är att många gör sig beroende av dem. Lastpass är ett utmärkt exempel; en tjänst som används för att hålla koll på lösenord på webbsajter. Utan ett tillägg till Edge blir det väldigt jobbigt att använda tjänsten och de allra flesta använder istället Firefox, Chrome eller Safari som har Lastpass-tillägg.


Hur man än vänder på det är Edge flera gånger bättre än alla tidigare versioner av Internet Explorer. Även utan tillägg.

Visserligen hade Internet Explorer stöd för tillägg men extremt begränsat och långt mycket sämre än vad konkurrenterna erbjöd. Något som har hållit i sig fram tills idag. När stödet för tillägg släpps i en färdig version återstår att se — det är åtminstone trevlig att se en utveckling.