Slut med Skype via tv:n — Microsoft lägger ner stödet

Skype Logo

Microsoft har låtit meddela att man inte tänker fortsätta ge stöd åt användning av Skype med tv-apparater. Från och med juni 2016 slutar Redmond-företaget att släppa uppdateringar och det betyder att tjänsten förr eller senare inte kan användas med Smart TV.

Anledningen till att beslutet om nedlagt stöd kom handlar kort och enkelt om ett väldigt begränsat användarantal som faktiskt nyttjade möjligheten till Skype-användning i tv:n. Stödet för detta har funnits sen 2010 men tydligen lyckades man aldrig nå ut till något större intresse på marknaden.

Det är nu upp till tillverkarna av tv-apparater om de tänker ha kvar Skype-applikationerna på de tv-modeller som stöds eller om de ska tas bort. Samsung har redan tagit bort den på utvalda modeller (vilket vi personligen blev varse om) men hur andra gör återstår att se.

Begränsad funktionalitet

Även om Skype-appar fortsätter att fungera med just din tv så kommer kontoskapande och lösenordsåterställning endast att fungera via Skype.com. Man behöver en dator, surfplatta eller mobiltelefon för att använda denna funktionalitet.

Enligt Microsoft har man gett stöd så länge det bara varit möjligt, men ett ändrat beteende hos Skype-användarna visade tydligt att tv:n inte var ämnad för den typen av tjänster. Istället är det mobila enheter som gäller och i den kategorin vågar vi nog påstå att tv-apparater inte platsar.

Brukar du använd Skype med din tv? Skriv gärna en kommentar och berätta!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.