WD NAS-hårddiskar varnar utan att något är fel

wd red harddrive 4tb

Har du märkt att dina WD NAS-hårddiskar har börjat visa varningar i NAS:en helt utan förvarning? Har du haft hårddiskarna i lite mer än tre år? Se upp – det är inte säkert att något faktiskt är fel.

Vad har hänt?

Webbsajten The Verge rapporterar att WD:s hårddiskar som är anpassade för NAS-användning visar skrämmande varningar när de har varit igång under en period på tre år.

Det är användare av NAS-enheter från Synology som uppmärksammat att NAS:en indikerar att hårddiskarna kan vara problematiska. En rapportering som triggas av hårddiskarna själva.

Inuti varje hårddisk sitter ett analyssystem kallat S.M.A.R.T som håller koll på eventuella problem som kan uppstå i en hårddisk. När systemet förstår att något är fel, exempelvis att antalet dåliga sektorer överskrider en viss gräns, så kan NAS:en läsa av felet och varna användaren.

Och det är precis vad som händer med WD NAS-hårddiskarna. Problemet? Det verkar som att hårddiskarna rapporterar fel trots att det inte är något problem med dem. Och att de gör det efter exakt tre år.

Varför visar WD NAS-hårddiskarna varningar efter tre år?

Varningen säger i princip att din hårddisk har varit igång i tre år och att du kanske borde fundera på att byta ut den.

The drive has accumulated a large number of power on hours [throughout] the entire life of the drive. Please consider to replace the drive soon.

Det är en skrämseltaktik som inte uppskattas av stora sajter som The Verge och Ars Technica. Anledningen är enkel – det finns ingen som helst anledning att byta en hårddisk efter tre år om den inte uppvisar några faktiska fel.

Det är som att byta bromsbackar på bilen efter en viss tid, trots att de fungerar hur bra som helst. Helt onödigt och det kan bli rejält kostsamt.

Viktigt att nämna är att det inte är Synology, QNAP eller någon annan NAS-tillverkare som ligger bakom varningen. Synology säger till The Verge att systemet som används för att analysera säkerheten i hårddiskarna ligger helt på WD.

WD anklagas för att försöka sälja fler hårddiskar i onödan

Användare av Reddit och SynoForum diskuterar varningen i populära trådar som tydligt belyser problemet.

En del användare säger att de fick panik när varningen visades. Och det har gått så långt att minst en populär YouTuber har slutat att rekommendera hårddiskar från WD för en period framöver.

YouTubern i fråga är SpaceRex och i en video som publicerades den 10 juni säger han att det ”uppenbarligen är en taktik från WD för att försöka sälja fler hårddiskar.

Varningen kan hindra användare från att se seriösa problem med hårddiskarna

En allvarligare detalj i det hela är att varningen som visas kan hindra användarna från att se seriösa problem med hårddiskarna.

Ars Technica rapporterar att reparationer av lagringspooler i Synologys NAS-enheter inte kan utföras innan varningen har tagits bort eller WDDA-systemet (WD:s varningssystem i hårddiskarna) har stängts av helt.

Hårddiskarna som är drabbade av WD:s varningar

WD har inte detaljerat vilka enheter som använder WDDA-systemet. Åtminstone inte som vi känner till.

Synology nämner bland annat modeller i följande serier:

  • WD Red Pro
  • WD Red Plus
  • WD Purple

De är dock inte NAS-anpassade utan designade för användning i system för övervakning, exempelvis för inspelning av video från säkerhetskameror.

Notera att nyare NAS-enheter från Synology, som är tillverkade från juli 2022 och framåt, har inte stöd för WDDA.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.