Windows 11 fixar din långsamma SSD

Windows 10 Windows 11
Unsplash,Tadas Sar

Visste du att Windows 11 har haft en bugg som gör att din SSD arbetar långsammare än den egentligen kan? Buggen introducerades redan i mars förra året och först nu har Microsoft släppt en buggfix.

Buggfixen introducerades med uppdateringen KB5029263. Microsoft skriver inte uttryckligen att KB5029263 löser SSD-problemet, men användare rapporterar att deras SSD kör i full hastighet när den är installerad.

Faktum är att det enda som Microsoft säger om den specifika uppdateringen är att ”den här uppdateringen åtgärdar säkerhetsproblem för Windows-operativsystemet”.

En fullständig ändringslogg för KB5029263 hittar du här.

SSD-buggen minskade hastigheten med 70 %

Efter den initiala kritiken när SSD-problemen först uppstod i mars förra året så valde Microsoft att inte kommentera uppgifterna.

Vilket är förvånande med tanke på hur illa SSD-hastigheterna rapporterades vara. En användare rapporterade att dennes SSD minskade i hastighet från 4 400 MB/s till bara 1 200 MB/s – en skillnad på 72 procent!

Lästips: Externa SSD:s från SanDisk gör att användare förlorar terabyte med data

Tillräckligt snabbt för att ge kvicka laddningstider. Många lär inte ha märkt någon skillnad överhuvudtaget. Men också en enorm skillnad som knappast skulle gå entusiasterna förbi.

Nämnvärt är att allt inte är bra med den nya uppdateringen. Användare rapporterar att Windows Defender-appen inte fungerar korrekt efter installationen. Om du förlitar dig på den nya Defender-appen så kan det vara värt att vänta lite med att installera uppdateringen.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.