SOS-meddelanden över satellit med Google Messages

Android 14 SOS GPS
Foto: Neïl Rahmouni

Snart kan du skicka meddelanden över satellit med Google Messages på din Android-telefon.

Med en telefon som använder Android 14 så kan du både skicka förinställda meddelanden och skriva dina egna om du föredrar det.

Meddelandet skickas till nödkontakter via satellit, förutsatt att du har en mobiltelefon som stöder tekniken som behövs.

Looks like Google Messages is indeed preparing to add support for Satellite Connectivity. They’ve added UIs for conversations and SOS messages using satellite connection.

@neil_rahmouni

Gränssnittet för SOS-meddelanden som finns i Messages-appen just nu fungerar inte. Det är en platshållare tills funktionen är släppt. Och det indikerar att funktionen kommer att vara inbyggd snarare än få sin egen app i Android.

Oklart hur mycket det kommer att kosta

Det är inte fastställt om det krävs ett speciellt abonnemang för att det ska fungera. Troligtvis gäller det att du betalar antingen en löpande månadskostnad eller per skickat meddelande.

Vi vet bara ytterst lite just nu om SOS-meddelanden översatellit med Android 14.

Google har bekräftat att funktionen är på gång med Android 14, men det är också allt. Vi vet inte vilka mobiltelefoner som stöder funktionen eller kostnader – än.

Apple Emergency SOS är gratis i två år

Om du har en iPhone som stöder SOS-meddelanden via satellit så ingår två års användning helt kostnadsfritt (från datumet då du aktiverar telefonen hos Apple).

Emergency SOS finns inte i Sverige just nu. När funktionen släpps här så krävs iOS 16.4 eller senare.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.