VR-teknik tar sig in på nya områden

This article is sponsored by discovermedia.io but the company failed to pay for the publication. Any links to targeted websites in this article have been removed.

Virtual Reality, eller virtuell verklighet som begreppet kallas på svenska, fick sitt första riktigt stora genombrott på 1990-talet. Speltillverkare som Sega och Mega Drive utvecklade teknik för att kunna erbjuda deras användare spel där de fick upplevelsen av att befinna sig i virtuella miljöer.

Tekniken var mycket dyr och till en början dök den upp endast i spelhallar. Då var hypen runt VR mycket stor och det siades om vilka områden som skulle kunna använda sig av tekniken. Många såg också andra användningsområden än spelindustrin. I filmer som Demolition Man blev Sylvester Stallone erbjuden virtuell samvaro av det intima slaget av Sandra Bullock och det gav en fingervisning om vad vissa trodde att tekniken kunde användas till i framtiden. Dryga 25 år senare har tekniken utvecklats ytterligare och den är idag riktigt het. Nya användningsområden upptäcks ständigt och inom spelbranschen utvecklas hela tiden ny teknik för att kunna erbjuda sina användare nya upplevelser.

vr headset wikimedia

VR inom spelbranschen

Nu äntligen har tekniken blivit så pass billig att den kan flytta in i våra vardagsrum. Speltillverkare som Sony Playstation har gjort det möjligt för oss att kunna kliva in i Tv-spelens värld. Den senaste tekniken ger upplevelsen av att få vandra runt i främmande och fantasirika miljöer där märkliga varelser kan dyka upp. Detaljrikedomen och upplösningen blir hela tiden bättre även om den så klart inte kan mäta sig med bilder från en film ännu. En annan bransch som tagit sig till den nya VR-tekniken är online casino-branschen. De vill också använda tekniken för att kunna erbjuda sina användare nya upplevelser. En av marknadsledarna, PokerStars, erbjuder sina kunder en chans att kunna möta andra spelare i visuellt fantastiska miljöer där de till och med kan se och läsa av de andra spelarnas reaktioner. Den som vill testa på VR hemma men med lite enklare teknik kan köpa hem ett par VR-glasögon för mobilen. Ladda sen ner en passande app och bege dig ut i den virtuella världen.

VR används för nya byggprojekt

Ett område som verkligen har nytta av VR-teknik är byggbranschen. Kanske främst den delen där nya projekt ska planeras och utvärderas. Genom att skapa en virtuell verkligenhet går det att mer noggrant undersöka hur nya bostadsområden bör utformas. Nu går det faktiskt att virtuellt bygga upp hela bostadsområden och sen ”promenera” runt på gatorna för att se om planering fungerar eller om någonting behöver ändras. Det är också möjligt att lättare upptäcka fel och brister i infrastrukturen. Halmstads Kommun har som första svenska kommun skaffat sig en VR-studio. Där kan de sen utforska planerade byggnationer av skolor, offentliga byggnader och torg. Genom att få en uppfattning om hur lokalerna fungerar i verkligheten går det att bli mycket effektiv vad gäller att använda ytan på bästa sätt samt att planera för klimatanläggningar och så vidare. När nya bostadsområden ska planeras är tekniken mycket bra att använda för att se hur höga byggnader kommer att upplevas, var grönområden behövs och hur tillgängligheten fungerar. Kostnaden för att använda VR-teknik är försumbar jämfört med vad det skulle kosta att testa allt i verkligheten. Så vi kommer troligen att få se mer av denna teknik inom byggnadsplanering.

Mobila samråd

Skärholmens kommun i Stockholms län har tagit tekniken ett steg till. De utrustade en lådcykel med ett bilbatteri som strömkälla åt två mobiler med tillhörande VR-glasögon. Sen kunde de genom så kallade mobila samråd på gator och torg låta kommuninvånarna ta del av och ge sina synpunkter på nya byggnadsprojekt som planerades. Projektet var mycket uppskattat. Genom att erbjuda invånarna en möjlighet att uppleva den planerade byggprojekten i en 360-gradersvy fick de in många intressanta synpunkter.

vr headset portraits wikimedia

Operera virtuellt

Vår moderna sjukvård står under ständig utveckling och nu har VR-tekniken även tagit sig in på våra sjukhus. Här gör tekniken verkligen nytta när den ger möjligheter till läkare och sjukvårdspersonal att öva sig i miljöer och situationer som liknar verkligheten. I virtuella operationssalar kan kirurger träna på sina färdigheter samt interagera med kollegor. Olika nödsituationer som kan uppstå kan målas upp i den virtuella verkligheten vilket kan ge personalen en chans att förbereda sig för olika scenarion.

Framtiden får utvisa

Intresset för VR-teknik har växt explosionsartat de senaste åren och speciellt här i Sverige har tekniken blivit allt mer vanlig. Många företag som sysslar med att ta fram och förfina tekniken har startats upp under bara några få år. Vilka trender och områden som vi kommer att använda tekniken inom i framtiden kan vi kanske bara spekulera i men sant är att den är här för att stanna.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.