Legitima appar i Windows 10 visar skadliga annonser

Microsoft Windows 10 Logo

Windows 10 har problem med dåliga annonser som visas i legitima appar. Reklamen kan i värsta fall kosta dig en rejäl slant om du klickar på den och låter dig luras av falska budskap.


  • Om du klickar riskerar du att luras till dyra köp som inte ger dig något
  • Den farliga reklamen slinker igenom granskningens i Microsofts annonsnätverk
  • Visas i appar som Microsoft News och Väder-appen för Windows 10
  • Lästips: Microsoft: Nu kan du installera Windows 10 May 2019

Enligt webbsajten Ghacks har skadliga annonser visats på både Microsofts News och i Väder-appen för Windows 10. Även MSN Money nämns och frågan är om annonseringen inte skett på fler ställen.

Potentiellt miljontals användare är drabbade och för de som har lurats av annonserna kan ett klick på reklamen leda till dyra köp.

Det är en mängd olika typer av annonsmeddelanden som visas. Vissa vill att du ska tro din dator är infekterad med virus och köpa helt menlösa antivirusprogram. Andra påstår att du vunnit ett lotteri och kan hämta miljoner helt riskfritt.

Den gemensamma nämnaren för alla skadliga annonser som visas är att användaren tvingas betala för absolut ingenting. Det är som att köpa luft.


windows 10 natfiske microsoft virusvarning
Bildkälla: Microsoft

I ett fall landar klickat på en webbsida för appen Reimage Repair. En app som vid kontroll av antivirussajten VirusTotal som ger nio varningar från olika antivirusprogram. Microsoft dömmer ut Reimage Repair som en ”potentiellt oönskad applikation”, en så kallad PUA.

Så frågan är då – varför visar Microsoft dessa annonser om de är dåliga för användarna?

Sannolikt handlar det om att cyberkriminella har hittat ett sätt att lura Microsofts annonsnätverk. Normalt granskas samtliga annonser innan de godkänns. Om en annons ser ut att bryta mot Microsofts regler för annonsvisning tas den bort och får inte visas.

Microsoft arbetar ständigt med att hitta förbättringar som hindrar den här typen av annonser från att drabba användarna.

En lösning när reklamen slinker igenom i granskningsprocessen är att använda Windows Defender SmartScreen. En funktion som identifierar webbsajter som rapporterats innehålla nätfiske och skadlig kod. Det är dock inte en hundraprocentig lösning.

Läs mer om Windows Defender SmartScreen på den officiella FAQ-sidan hos Microsoft.

Det viktigaste skyddet är du själv.

Om du ser en annons som påstår att du vunnit något eller att du kan få pengar – undvik att klicka. Det är med all sannolikthet en bluff. Granska allt du ser, var alltid skeptisk och är du osäker så klicka inte.