Volymmätare för hörlurar i iOS 14 – hjälper dig att skydda din hörsel

apple ios 14 volymmatare iphone

När du använder hörlurar med en hög ljudnivå så riskerar du skador på hörseln. I ett försök att minska riskerna så bygger Apple in en speciell volymmätare för hörlurar med iOS 14.

Om du lyssnar länge på hög ljudnivå med dina hörlurar kommer volymmätaren att reagera och varna dig.

  • Ljudnivå under 80 decibel: Grön indikator
  • Ljudnivå över 80 decibel: Gul indikator

Det är inte klargjort exakt hur träffsäker funktionen är, men Apple säger att volymmätaren är mest effektiv med företagets egna AirPods-serie. Det är dock inte speciellt oväntat eftersom Apple givetvis önskar sätta sina egna produkter i främsta ledet.

En anledning till att Apple lyfter fram sina egna hörlurar har sannolikt med impedans och känslighet att göra. Eftersom Apple har koll på båda i AirPods-serien så kan funktionen göra mer precisa uträkningar med dessa än med okända hörlurar.

Volymmätaren måste aktiveras manuellt i iOS 14

Volymmätaren är inte aktiverad från start i iOS 14 utan den måste aktiveras via kontrollcentret i operativsystemet. När funktionen är aktiverad kommer volymmätaren att visa ljudnivån i realtid medan hörlurarna används.

  1. Gå till Inställningar > Kontrollcenter
  2. Svep nedåt och välj ”Hearing”
  3. Klicka på plus-tecknet för att lägga till ”Hearing”

Funktionen är en utveckling av Apples tidigare lösningar för att hålla koll på hörselhälsan.

Med IOS 13 introducerades bland annat en funktion som sparar information ljudnivån i din omgivning samt den ställda volymen på anslutna hörlurar (om de är kompatibla med funktionen vill säga, vilket AirPods så klart är).

Det är positivt att Apple tar det här extra steget för att skydda användarnas hörsel. Skador på öronen är ett stort problem, inte minst hos många ungdomar, i takt med att in-ear-lurar blir allt vanligare.

Läs mer om nyheten på 9to5mac som var först med informationen om volymmätaren.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.