Logitech stänger ner Harmony Express – ersätter användarna

logitech harmony

Logitech lägger ner Harmony Express. En fjärrkontroll som bara funnits på marknaden i 18 månader – och som snart slutar helt att fungera. Ett riktigt dråpslag för användarna som betalade flera tusen kronor för fjärrkontrollen.

Harmony Express är en fjärrkontroll med stöd för röststyrning via Amazon Alexa. En digital assistent som inte fungerar speciell väl på vår svenska marknad, men som blivit mycket populär i de engelskspråkiga länder där assistenten fungerar bra.

Inbyggd i Harmony Express sitter en dedikerad knapp för Alexa-assistenten. Med ett klick på denna kan du snabbt röststyra dig fram till vad du vill göra; som att starta Netflix på din TV och liknande.

Harmony Express ska fungera med 250 000+ enheter världen över enligt Logitech. Det finns till och med en kompanjonapp för Android och iOS så att du snabbt kan hitta fjärrkontrollen om du tappar bort den i hemmet.

Låter det bra? Det är i alla fall inte vad marknaden tycker då Logitech inte fått något direkt uppsving i sin försäljning sedan lanseringen.

logitech harmony elite
Harmony Elite © Logitech

Det går så dåligt att Harmony Express nu tas bort från marknaden och befintliga användare erbjuds kompensation för det. Antingen går det att få pengarna tillbaka eller en gratis uppgradering till den dyrare, mer påkostade Harmony Elite-modellen.

Harmony Elite kostar cirka 350 USD, vilket är en prisökning med 40 procent jämfört med Harmony Express i USA. Det svenska priset är i skrivande stund runt 2 700 kronor.

För den prisskillnaden får man en mycket kraftfullare fjärrkontroll med inbyggd skärm, bättre enhetsstöd och en tillhörande hubb med stöd för såväl IR som Bluetooth och WiFi.

Den som har en Harmony Express och fann att de smarta funktionerna var användbara kan med fördel uppgradera sig till en Elite-modell. Det måste dock ske före den 30 september 2020 – då dödar nämligen Logitech den bakomliggande Alexa-tjänsten som gör att Harmony Express fungerar.

Tacksamt nog är det enkelt att begära sin ersättning från Logitech.

Starta Harmony Express-appen på mobiltelefonen, klicka på menyikonen och välj ”Upgrade or Refund”. Följ instruktionerna och sen är det klart. Processen måste avslutas före den 31 december 2020, därefter går det inte längre att skapa ett ersättningsärende.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.