Volkswagen vägrade spåra bil med kidnappat barn innan de fick betalt av polisen

Volkswagen Atlas 2023 Press
Foto: Pressbild från Volkswagen

Det brukar normalt vara Tesla man pratar om när det kommer till stora kontroverser kring bilar idag. Men det stoppar inte konkurrenterna från att försöka slå sig in med stora rubriker själva. Av fel anledningar så klart. Och senast i raden är Volkswagen som under en kort period vägrade spåra en bil vid kidnappningen av ett barn.

Det är webbsajten Neowin som rapporterar att en bilstöld i Illinois, USA kunde ha gått riktigt illa efter att Volkswagen vägrade hjälpa polisen att spåra den VW Atlas som tagits tills de fick betalt. I bilen satt både en biltjuv och ett minderårigt barn som fanns i bilen när en stals.

Lästips: Tesla använder ny radar-teknik i 2023 års modeller

Volkswagen Atlas har inbyggd bilspårning med GPS

I bilmodellen Atlas finns en funktion som heter Car-Net. Med den kan bilägaren spåra sin bil, men bara om man har en aktiv prenumeration på tjänsten. Dessvärre för både bilägaren i det här fallet och polisen så var Car-Net inaktiverad, och personen man pratade med på Volkswagen vägrade aktivera tjänsten utan betalning.

Hela 150 dollar, eller cirka 1 600 kronor, kräves av polismyndigheten för att de skulle aktivera spårningsfunktionen.

Det slutade med att polisen själva fick betala avgiften för att Car-Net skulle aktiveras. Och när den väl var igång och bilen kunde spåras så hade biltjuven redan lämnat barnet som därefter hittades oskadd.

I ett uttalande säger Volkswagen att personen som pratade med polisen bröt mot de interna processer som finns på plats för en här typen av scenarion.

Barnet som fanns i bilen klarade sig tacksamt nog helskinnad från händelsen. Däremot klarade sig inte mamman till barnet lika väl. Hon blev överkörd av biltjuven och fick allvarliga skador som behandlas på sjukshus. Skadorna ska inte vara livshotane.

Via Neowin

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.