Tesla återkallar 363 000 bilar av modellerna Model S / 3 / X / Y – problem med FSD

Tesla Model 3
Foto: Charliedeets, Unsplash

Tesla kämpar med mjukvaran för ”Full Self-Driving” i sina bilar. Efter att ha tvingats återkalla 363 000 exemplar av Model S, Model 3, Model X och Model Y så stoppar biltillverkaren nu alla nya installationer av FSD-mjukvaran tills problemen är lösta.

Anledningen till återkallningen är att myndigheten National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) rekommenderade det. Enligt uppgift så anser myndigheten att FSD-mjukvaran kan bidra till en högre risken att bilen krockar efter att ha hittat åtminstone fyra problem som Tesla måste fixa.

Lästips: Volkswagen vägrade spåra bil med kidnappat barn innan de fick betalt av polisen

Nya bilar med FSD får inte använda funktionen

Den som nyligen har köpt en Tesla med FSD-mjukvaran, vilket kostar runt 15 000 USD, får inte åtkomst till funktionen innan biltillverkaren har fixat alla problemen och därefter skickat ut en OTA-uppdatering som låser upp Full Self-Driving. Den som redan har en Tesla sen tidigare med FSD aktiverat kan fortsätta använda den som vanligt.

Några nya funktioner kommer inte att tillföras förrän alla allvarliga buggar är åtgärdade.

Den nuvarande versionen av Full Self-Drive är en så kallad ”SAE Level 2 driver support feature” enligt Tesla. Det betyder att bilen kan bromsa, accelerera och styra helt av sig själv så länge en förare sitter i förarsätet. Föraren måste vara delaktig i bilkörningen och alltid vara redo att ta över ratten.

Mercedes-Benz
Mercedes slår Tesla till SAE Level 3 i USA. Foto: Unsplash

Mercedes är först med SAE Level 3 i USA

Konkurrenten Mercedes tar det hela steget längre och är första biltillverkaren i USA att erbjuda ”SAE Level 3” i sina bilar. Mer specifikt EQS-serien som får funktionen ”Level 3 DRIVE PILOT”. Bland nyheterna hittar vi mikrofoner som detekterar sirener från räddningstjänstens bilar och en sensor som känner av hur fuktigt underlaget är.

Lästips: Allvarliga sårbarheter i lyxbilar från Mercedes, Ferrari & fler märken

Nämnvärt är att Tesla kallar sin FSD-mjukvara för ”beta” just nu, vilket betyder att de tydligt indikerar att mjukvaran inte är färdigutvecklad. Tesla kan alltså luta sig mot det om en allvarlig olycka skulle vara framme och säga att ”den här funktionen är minsann inte färdig och därför kan det uppstå problem”.

Mer information om framtidens FSD är att vänta nära Tesla Master Plan 3 presenteras den 1 mars 2023. Återkallningen av bilar gäller för USA och Kanada.

Via The Verge

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.