Säkrare surf med VPN i Microsoft Edge

Microsoft Edge logo 2020

Microsoft Edge får en inbyggd VPN-tjänst som heter Edge Secure Network. Funktionen är en sparsam variant av de många andra, betallösningar som finns på marknaden idag. Men den fyller sin funktion genom att dölja din IP-adress när du surfar på internet.

Edge Secure Network har varit under utveckling i mer än ett år och beta-testats i omgångar. Idag har ett litet antal Edge-användare rapporterat att den färdiga versionen går att använda – så vi räknar kallt med att en utrullning på bred front är närstående.

Lästips: VPN är meningslöst med iOS/iPadOS och Apple vet om problemet

Med VPN-tjänsten i Edge surfar du säkrare över publika nätverk. Exempelvis om du ansluter till nätverk på en flygplats, ett bibliotek eller det lokala caféet som du så gärna besöker. Osäkra, öppna nätverk är alltid en stor säkerhetsrisk och med Edge Secure Network så blir det, åtminstone delvis, säkrare.

Microsoft VPN Edge Secure Network
Bild: Microsoft

När Edge Secure Network aktiveras så skickas all trafik via Microsofts egna VPN-servrar. Trafiken är fullt krypterad, så varken Microsoft eller utomstående kan se vad som tunnlas genom deras servrar. Det betyder att din IP-adress ersätts av Microsofts egna vilket skyddar din personliga integritet. Tänk bara på att om du loggar in på exempelvis ett konto eller på annat vis identifierar dig så försvinner det integritetsskyddet direkt.

Lästips: Skyddar VPN mot ransomware? (här är svaret)

Där VPN-tjänsten skyddar mot vakande ögon och cyberkriminella så fungerar det betydligt sämre om du vill använda Edge Secure Network för att komma åt exempelvis Netflix amerikanska film- och serieutbud. Dessvärre har Microsoft stängt den möjligheten och du kan inte heller ändra vilket land du vill ansluta till manuellt.

Vill du ha ett mycket stabilare, snabbare och säkrare alternativ så rekommenderar vi istället svenska OVPN för Windows, Mac, Android och iOS.

Läs mer om VPN-tjänsten hos Microsoft här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.