Vine läggs ner — Twitter bekräftar att videotjänsten försvinner

vine logo

Twitter har gått ut med att Vine läggs ner. Den tidigare populära videotjänsten kommer att gradvis stängas ner under de kommande månaderna, men redan idag har uppsägningar börjat påverka.


Vi vet inte hur många anställda som berörs av uppsägningarna men klart är att alla har arbetat med Vine på något sätt. Twitter vill inte heller säga huruvida de som sagts upp kan få jobba med andra saker inom företaget.

Däremot vet vi att inga videor som laddats upp till Vine kommer att tas bort. “Vi värdesätter er, era Vines, och vi [Twitter] kommer att göra det här på rätt sätt”, sade en representant för Twitter i ett uttalande.

Han fortsätter med att “Ni kommer att kunna få åtkomst till och ladda ner era Vines. Vi håller webbsajten online för vi tycker det är viktigt att ni ska kunna se alla fantastiska Vines som har skapats”.

Twitter köpte upp Vine under 2012 redan innan tjänsten släppts. I januari 2013 öppnade Vine för alla som ville prova och formatet med videoklipp på maximalt sex sekunder i längd blev omedelbart en hit.Lästips: TWITTER VILL BLI UPPKÖPT — GOOGLE & MICROSOFT REDO MED BUD


Mängder av stora stjärnor och kändisar tog till Vine som i sin tur skapade nya internet-celebriteter. Trots att Vine blev mer populärt än någon anat visade sig videotjänsten inte hållbar. När Instagram släppte sitt stöd för videoklipp tappade Twitters tjänst i populärtet — och nu när Twitter gör om sin kärnstruktur är det dags för Vine att tacka för sig.

Twitters omstrukturering betyder att nio procent av tjänstens totala arbetsstyrka kommer att få gå. Det representerar cirka 350 anställda och anledningen är att man siktar på ekonomisk vinst för Twitter inom en överskådlig framtid.

Om du använder Vine idag är det läge att se sig om efter alternativ. Även om videotjänsten kommer att behålla alla videoklipp finns alltid osäkerheten i hur länge de kommer att finnas tillgängliga. Ett tips är att säkerhetskopiera alla dina egna klipp så fort du kan.