Nintendo: Vi kommer att sälja 2 miljoner exemplar av Switch inom 30 dagar

Nintendo Switch

Nintendo tror att de kan sälja två miljoner exemplar av nya konsolen Switch bara under första månaden. Även om det inte finns något som talar emot deras påstående idag så ställer vi oss frågande till om de klarar sitt mål.

Tatsumi Kimishima, VD på Nintendo, pratade mycket om Switch med media under sin senaste finansrapport tidigare i veckan. Tyvärr utan att gå in på ett närmare lanseringsdatum än att planerat släpp är under nästa års tredje månad, vilket av en händelse råkar vara mars.

Han sade också att Nintendo inte har några som helst planer på att sälja spelkonsolen med förlust, något som annars är vanligt inom hårdvarubranschen. Där många andra släpper hårdvara med röda minussiffror och hopp om att ta igen det på mjukvarusidan tänker Nintendo börja direkt med positiva siffror.

Med det sagt så är företaget inte dummare än att de tänker lyssna noga på konsumenterna innan priset fastställs. En för hög prislapp kommer onekligen att slå hårt mot försäljningen då Xbox One- och Playstation 4-konsolerna är mycket populära i handeln. Prismedvetenhet är nyckeln till framgång för Switch — men har Nintendo råd att sänka sig tillräckligt lågt?

Måste finnas AAA-spel redo för marknaden

Det gäller nu för Nintendo att marknadsföra sin konsol på ett smart sätt och till rätt målgrupper. Speljätten missar julhandeln helt och att attrahera konsumenterna inför sommarmånaderna är inte det lättaste.

Mycket hänger på att rätt spel finns tillgängliga redan vid lanseringen. Att utvecklare lovar lanseringar under 2017 eller 2018 kommer inte att falla i god jord hos spekulerande köpare; det måste finns utmärkta titlar av AAA-klass redan vid släppet. Ett nytt Zelda-spel blir ett givet köp för många, men Skyrim (som visserligen är ett storspel av hög klass) som redan idag är fem år gammalt känns som upphittat från under en gammal matta.

Vad tror ni om spelkonsolen Switch? Kommer Nintendo att lyckas med lanseringen eller blir det en flopp i klass med Wii U?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.