Videouppskalning direkt i Microsoft Edge

Microsoft Edge logo 2020

Microsoft Edge får en ny funktion för att skala upp videor med låg upplösning för att öka bildkvaliteten. Det fungerar med alla videor som är 720p eller lägre.

Funktionen heter ”Video Super Resolution”, eller bara kort VSR. Den använder artificiell intelligens för att analysera bildmaterialet och skala upp videon på ett sätt som ökar mängden detaljer.

För att det hela ska fungera så måste du ha rätt hårdvara i datorn. Det betyder främst att det måste sitta ett nyare grafikkort som har kraften till att driva AI-beräkningarna som sker i bakgrunden.

Här är systemkravet som du ska ha i åtanke:

  • Nvidia RTX 20, 30 eller 40
  • AMD RX5700 till RX7800

Det är ganska tuffa krav, speciellt för dig som har ett AMD-grafikkort. Men det är mycket bättre än nyligen släppta RTX Video Super Resolution som bara fungerar med Nvidia RTX 30- och 40-serien.

Det krävs också att datorn har en permanent strömförsörjning, så bärbara datorer som använder det inbyggda batteriet faller bort. Strömsladden måste vara ansluten helt enkelt.

Dessutom få videon inte vara skyddad med DRM vilket betyder att du inte kan använda tekniken på filmtjänster som Netflix, HBO Max eller Disney Plus. Typiskt!

Nämnvärt är att DRM-skyddat material inte är åtkomligt överhuvudtaget för den bearbetning som Microsoft Edge nu erbjuder. Det är alltså inte Microsofts fel att det inte går – det är helt enkelt hur tekniken är uppbyggd med tekniker som Widewine och PlayReady.

Om du vill prova Video Super Resolution innan funktionen släpps så kan du göra det via Microsoft Edge Canary-kanalen. Det är beta-nivån där intresserade kan prova osläppta versioner av webbläsaren och ge återkoppling till Microsoft.

Läs mer om den nya funktinoen på Microsofts officiella supportsida här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.