Viasat börjar med Ultra HD via satellit — Viasat Ultra HD är igång

tv ultra hd sport

Viasat blir först i Sverige med tv-sändningar i Ultra HD. Den som vill ta del av sändningarna behöver inte bara en tv-apparat som klarar den höga upplösningen utan även parabol och en ny Ultra HD-box.

Med en bitrate kring 27 Mbps erbjuder Viasat och MTG en sändning som via slår egna HD-sändningarna som ligger kring 7 Mbps men också filmtjänsten Netflix som når cirka 20 Mbps för sina 4K-sändningar.

Upplösningen som gäller är 3 840 x 2 160 pixlar och det är betydligt högre än 720p och 1080i som annars är traditionella i svenska tv-sändningar över satellit. Här kan vi räkna med en skarpare och mer detaljerad bild vilket lär komma perfekt inför olympiska spelen i Rio.

Vad vi däremot inte får är HDR-stöd vilket är att vänta först om några år. Enligt MTG handlar det om bristande standarder och att leverantörsledet måste uppgradera sin utrustning för att det ska fungera. Netflix erbjuder utvalda filmtitlar i både 4K och HDR idag så tekniken finns åtminstone.


Lästips: Netflix stöder nu 4K och HDR med Xbox One SNär kan vi då vänta oss de första sändningarna? Jo redan fredagen den 5 augusti trycker Viasat och MTG på knappen och kl 01.55 sänds OS-invigningen i Ultra HD för de som kan ta emot signalen. Kanalen i fråga som används heter Viasat Ultra HD och den ingår i de kanalpaket som har Viasat Silver Sport och Viasat Guld.

Gällande Rio-sändningarna så kan nämnas att de sker en timme efter den aktuella händelsen och det är bara utvalda delar som visas. De riktiga sportentusiasterna vill kanske hålla sig till de normala sändningarna för att se allt som sker i realtid (nåja). Läs mer om Viasat Ultra HD på den officiella webbsajten för Viasat.

Vad tror du — är det här startskottet på framtidens högupplösta tv-sändningar?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.