Netflix stöder nu 4K och HDR med Xbox One S

Netflix Logo

Xbox One S är på gång ut till butikerna och redan idag har några lyckliga förhandsbokare kunnat lägga händerna på sina exemplar. I samband med utrullningen av nya konsolen har filmtjänsten Netflix uppdaterat sin applikation för Xbox och med det erbjuds två riktigt uppskattade nyheter.


Netflix är världens populäraste och största filmtjänst med tusentals filmer och serier att välja mellan. Kanske är det inte konstigt att tjänsten då vill ligga i absolut framkant med stöd för senare tekniker som 4K-upplösningar och HDR. Vilka är vad Netflix nu erbjuder alla som kan använda stöden.

Har man en tv-apparat med upplösning i 4K (Ultra HD) och HDR-stöd kan Netflix nu spela upp dessa via Xbox One S. Förutsatt att man betalar månadsvis för Netflix dyraste prenumeration givetvis. Det är dock bara utvalda titlar som har 4K- och HDR-stöd så räkna inte med att alla dina favoritfilmer omfattas.

Xbox One S kan spela upp Ultra HD Bluray-filmer

När Xbox One S presenterades reagerade många positivt på nyheten att konsolen klarar 4K- och HDR med de tv-apparater som har stöd för dem. Därtill har den inbyggda bluray-spelaren också stöd för den höga upplösningen, vilket gör Xbox One S till den mest prisvärda Ultra HD Bluray-spelaren idag.

Samtidigt kan vi nämna speljätten Sony som med Playstation 4 Pro totalt missade det fysiska tåget med Ultra HD Bluray. Spelkonsolen har en vanlig bluray-spelare vilket är ett stort misstag från Sonys sida, även om företaget menar att Playstation 4 Pro främst är för gaming och nätmaterial, inte för att spela upp Ultra HD Bluray.


Det är roligt att se hur Netflix gång på gång lägger sig i teknikens framkant och på allvar vill erbjuda de bästa lösningarna för sina användare. Vilket inte kan sägas om HBO Nordic eller Viasat som båda är sega med uppdateringar för sina tjänster. Viasat envisas exempelvis med att bara ha stereoljud.

hdr-vs-non-hdr

4K HDR vs 1080p utan HDR

Vad är då den stora fördelen med att ha en tv som klarar 4K-upplösning och HDR? Till att börja med är 4K fyra gånger så hög upplösning som full-HD (1080p). Det betyder att det finns fyra gånger så många pixlar på skärmen vilken åtminstone i teorin ger en skarpare, mer detaljerad bild. En förutsättning är att källan, alltså videomaterialet, är av hög kvalitet och skapad i 4K-upplösning eller högre.

HDR ger i sin tur ett ökat kontrastförhållande, vilket betyder att spannet mellan ljust och mörkt är större, samt bättre färgåtergivning. Antalet färgnyanser ökar och du får en kraftfullare bild som ska vara naturligare och starkare. Precis som att 4K kräver hög kvalitet för att ge bäst resultat måste videomaterialet ha stöd för HDR om det ska kunna visas. Du kan inte ta vad som helst och få bättre bild.

Tänker du använda Xbox One S för att spela upp film i 4K och HDR? Kommentera gärna och berätta om dina planer och vad du tror om nya konsolen!