Pokémon Go-kartornas tid är över — Niantic tvingar dem att stänga

pidgey pokemon go

Pokémon Go-utvecklaren Niantic kan vara på gång med att försöka stänga ner alla tredjepartskartor som visar vart Pokémons finns. Enligt de senaste uppgifterna arbetar företaget med advokater för att hitta utvecklare som påstått olovligen nyttjar utvecklar-API:er för att skapa Pokémon-kartor.


Redan idag har sajten PokéVision stängt ner sin tjänst och enda informationen de gett om saken är ett kryptiskt Twitter-meddelande. Där skriver de att de respekterar Niantics och Nintendos önskemål, vilket inte är närmare förklarat än så.

Samtidigt sprids nu bilder på vad sägs vara e-postmeddelanden från advokatfirman Focal PLLC med skarpa önskemål om att mottagaren omedelbart slutar använda Niantics API:er. Avsändaren är Stacia N. Lay, en advokat som arbetar på just Focal PLLC och som ska vara expert på rättstvister kring kommersiell och intellektuell egendom.


Lästips: Pokémon Go uppdaterad till Android och iOS — många konton nollade


Reddit-användare till undsättning — bryter ner hot-meddelandena

De meddelanden som skärmdumpats och sprids på internet ser inte professionella ut och i minst ett fall trodde mottagaren att det rörde sig om falska utskick. En snabb koll mot avsändarens MX-inställningar visade dock att meddelandena kom från Focal PLLC.


När webbsajten Reddit fick nys om det hela började flera Reddit-användare anmärka på hur Focal PLLC formulerat texten. De pekar också på flera punkter som inte verkar stämma med de påståenden som görs via Stacia N. Lay (förutsatt att det är Focal PLLC och Stacia N. Lay som gjort utskicken).

Det kommer nog inte som någon överraskning för någon att Niantic skulle vilja stänga ner karttjänsterna på det här sättet. Utvecklarens VD John Hanke har sen tidigare sagt att han inte är glad över att de överhuvudtaget existerar. Enligt honom tar de död på det roliga i spelet och är kritisk mot sättet de använder den data som Pokémon Go genererar.

Vad tycker du? Borde Niantic ta ner dessa karttjänster eller ska spelarna ha rätten att använda dem? Läs mer om historien på den officiella webbsajten för Reddit.