Suido Vasa Blå — test av trådlösa hörlurar från svenska Suido

suido vasa bla

Det är med blandade känslor som vi recenserar hörlurarna Vasa Blå från Suido. Trådlösa hörlurar av typen in-ear med ett snyggt yttre och välljudande inre. Men också med flera brister som bidrar till ett sänkt intryck.


  • Saknar stöd för aptX, aptX HD och LDAC
  • Sprakar mycket och tappar kontakten bara telefonen läggs i bakfickan på byxorna
  • Obalanserade med olika tyngd på sidorna
  • Perfekta hörlurar för podcasts och liknande

Efter lanseringen av iPhone 7 och iPhone 7 Plus har intresset för trådlösa hörlurar fullkomligt exploderat. Inte så konstigt då telefonerna saknar den klassiska hörlursingången som funnits i mobiler sen urminnestider, men även om Apples telefoner inte är först att slopa kontakten så är de sannolikt de mest genomslagskraftiga i frågan.

De som köper senaste iPhone måste antingen använda den medföljande hörlursadaptern — eller skaffa trådlösa hörlurar som lever upp till hypen. Det finns en hel mängd olika alternativ att välja mellan och bland de lite mer i skymundan finner vi Vasa Blå från svenska tillverkaren Suido.

Vasa Blå kommer i fyra olika färgkombinationer — Rosa Gold, Rosa Gold White, Blue och Pink — alla snyggt förpackade i en vit pappförpackning som ger ett positivt första intryck. Vi vågar inte gå så långt som att kalla det Apple-klass, men Suido har gjort ett bra jobb med förpackningen. Den är väl skyddande och väldesignad, så bra jobbat där Suido.

suido-vasa-bla-forpackning


Tillbehör och manual

Öppnar vi förpackningen hittar vi två små papplådor där den mindre huserar hörlurarna och den andra de medföljande tillbehören. Kanterna runt lådorna är täckta med ett skummaterial som håller dem snyggt på plats.

Tillbehören som medföljer är en läderbehållare som håller dina hörlurar skyddade under transport. Insidan är klädd med ett mjukt material som liknar något vi skulle kunna hitta på insidan av vinterkängor, och även om det skyddar väl så är vi rädda att det släpper ludd eller fibrer som letar sig innanför hörlurarnas silikonkuddar.

På tal om silikonkuddarna så medföljer fem olika storlekar, fyra i en liten plastpåse och en mellanstorlek som kommer färdigmonterad på Vasa Blå. Vi är tacksamma att de som satt på hörlurarna passade perfekt i våra öron för vi råkade ta av en silikonkudde och kämpade i fem minuter med att få på den igen. Vi hittade även en praktisk laddningskabel av typen micro-USB.


Lästips: 10 tips för att hitta det bästa bluetooth-headsetet


Med bland silikonkuddarna finns också en liten klämma som ska hålla fast den gummiklädda sladden på hörlurarna mot exempelvis din tröja. Vi fick aldrig det att fungera speciellt väl och är mest rädda att klämman skulle släppa och gå förlorad. Tyvärr känns det tydligt när Vasa Blå kommer i gungning utan klämman, så vi rekommenderar ändå att du hittar en bra lösning för att fästa hörlurarna om du exempelvis ska ut och jogga.

Användarmanualen är enkel, lätt att följa och kommer med ett litet betalkortsliknande kort stämplad med upphöjda siffror. Detta är din garanti hos Suido om något skulle vara fel med hörlurarna från tillverkning. Tänk dock på att du alltid har tre års reklamationsrätt enligt konsumentköplagen. Webbadressen på kortet vi fick var dessutom felaktig.

Ljud med studiokvalitet, elegant design och 8 timmar av frihet, det är vad Sudio Vasa Blå står för. Koppla ihop hörluren med din smartphone och ta emot samtal med den inbyggda mikrofonen och kontrollera din telefon med fjärrkontrollen. Vasa Blå är kompatibel med alla Blåtands-enheter inklusive iPhone 7.

Suido beskriver Vasa Blå på sin webbsajt

För att testa Vasa Blå använde vi en Huawei P10, iPhone 6 och en Samsung Galaxy S6. Anslutningen sker via Bluetooth och det gläder oss att Suido har valt en så ny version som Bluetooth 4.1. Allt som behövs för att koppla ihop hörlurarna med telefonerna är att hålla nere mittknappen på kontrolldosan medan telefonerna letar efter nya enheter. Anslutningen tar bara sekunder.

Det sitter tre knappar på Vasa Blå. Mitt knappen är till för att slå på och stänga av hörlurarna samt pausa eller starta spelning. På sidorna om denna finns volymknappar som av förklarliga skäl är självförklarande. Om vi då ska gå in mer på det som alla egentligen vill läsa — ljudkvaliteten — så har vi ett litet avsnitt om det också så klart.

sudio-vasa-bla-kontrolldosa

Suido Vasa Blå låter bra i våra öron

Första låten vi provar är The Last Stand av Shaun Taylor McManus vilket är ett klassiskt stycke utan sång. Pianostycket och stråkarna tar sig fin ton utan att skära i öronen. Sassafras Roots med Green Day har tydlig sång och det lite tuffare gitarrspelandet låter snyggt avskiljt och tydligt utan att göra låten grötig. My Immortal med Evanescence är en annan låt som gör sig bra med Vasa Blå, men hela tiden får vi en överhängande känsla av att diskanten borde justeras något.

Ljudet är lite väl dovt för våra öron men det råder så klart en vanlig equalizer bot på. Såvida man inte lyssnar mycket på så kallade podcasts vill säga. Här kommer Vasa Blå till sin fulla rätt och verkligen spikar hur ljudet ska låta. Vi har lyssnat på timme efter timme med olika podcasts och det är en fröjd att använda de här hörlurarna till det.

Här ska sägas att vi normalt sett inte recenserar hörlurar så ta våra åsikter om ljudet som de är. Smaken är högst personlig och det vi gillar kommer andra att ogilla, så är det bara. Generellt tycker vi att Vasa Blå låter bra över flera olika musikkategorier, från klassiskt till lite hårdare rock.

En negativ sak som vi inte riktigt får grepp om är att det hackar i ljudet ibland. När hörlurarna ansluts till en telefon som är i bakfickan blir det klart påtagligt. Värre är det med en Mac. Det går inte att lyssna överhuvudtaget för det hackar så mycket, trots att hörlurarna är helt nära datorn. Med mobiltelefoner går det bra men vi är förundrade över att det datorn inte fungerar.

Sudio anger åtta timmars batteritid på sin webbsajt och hittills har vi inte funnit någon anledning att misstro den informationen. Vasa Blå fortsätter att spela timme efter timme och tacksamt nog får vi en bra batteriikon i telefonen som berättar hur mycket som finns kvar innan laddning är ett måste. Att med sladd går inte så håll noga koll på vad som finns kvar innan du ger dig ut — speciellt om du inte använt hörlurarna på ett tag.

Nämnvärt som avslutning

Som vi nämner ovan ger Vasa Blå ett positivt första intryck och det håller sig nästan hela vägen genom hela recensionen. Förpackningen är föredömligt designad, både utsidan och insidan, ljudet är bra och hörlurarna ser riktigt bra ut — med ett undantag.

Kontrollenheten med knapparna är funktionabel, som den ska vara, men ser inte ut att passa in med resten av hörlurarna. Den högblanka designen på sladdarna och själva lurarna går inte ihop med det gummi/plast-aktiga materialet med mattruggad design. Det är inget som påverkar funktionen, men det känns något främmande.

Andra saker vi reagerade på är att skyddet över laddningsporten inte vill stanna på plats. Den envisas med att åka upp hela tiden vilket gör att vi hellre tar bort den helt. L och R märkningen som visar vilken sida som är vilken har redan börjat försvinna från sladdarna; gör egna markeringar för plötsligt vet du inte vilken sida som är vilken.

Till slut kan vi säga följande. Vi gillar Vasa Blå. Det finns en del att förbättra till nästa version, men överlag gör de ett bra jobb. Om vi kan rekommendera hörlurarna? Absolut — om du gillar bas och lyssnar mycket på podcasts. Mycket handlar om personlig tyckte, det kan finnas bättre lurar till både den högre och lägre prisklasen; frågan är hur du uppfattar ljudet från Vasa Blå och hur du tänker använda dem.