Varningen: Nya WD SN550 Blue har sämre prestanda än gamla modellen

wd blue sn550 ssd m2 2021

Western Digital är – åter igen – i hetluften efter att företaget blivit påkommen med att byta ut NAND-minne på populära WD SN550 Blue till sämre varianter än i tidigare.

Uppdatering: Western Digital har svarat på kritiken. Se vår uppdatering om svaret längre ner i artikeln.


WD SN550 Blue är en budgetvänlig och populär produkt som tidigare presterat riktigt bra för sina kronor. Tills Western Digital bestämde sig för att försämra produkten rejält i det tysta.

Läs mer: Western Digital fixar INTE sårbarheter i My Cloud OS3

Utan att berätta för varken konsumenter eller recensenter så har Western Digital byt NAND-minnen på WD SN550 Blue till betydligt sämre varianter än tidigare.

Nya WD SN550 Blue är 36 procent långsammare

Det som skiljer gamla WD SN550 Blue och nya WD SN550 Blue åt är främst skrivhastigheten när du måste flytta stora mängder data och SLC-cachen är full.

I både gamla och nya WD SN550 Blue är topphastigheten vid skrivning maximalt 2 160 MB/s när det finns utrymme i SLC-cachen. Men när cachen är full minskar hastigheten rejält.

I gamla WD SN550 Blue går hastigheten ner till 610 MB/s och i nya WD SN550 Blue ner till bara 390 MB/s. En försämring med 36 procent – utan att någon fick reda på det!

ModellWD SN550 Blue 1TBSanDisk Ultra 1TBWD SN350 Green 1TB
Kapacitet (formaterad)931.3GB931.1GB894.1GB
SLC-cache12 GB10 GB10 GB
Skrivhastighet med cache2160 MB/s1945 MB/s2030 MB/s
Write Speed w/o Cache390 MB/s849 MB/s376 MB/s
Jämförelse mellan olika SSD M.2-enheter. Från Techspot.com.

Du kan alltså ha köpt den äldre varianten, kollat prestandan och köpt en ny WD SN550 Blue baserat på dina tidigare fynd. Och prestandan är inte likvärdig trots att det är exakt samma namn på enheterna.

Läs mer: My Book Live rensas på filer – Western Digital skyller på malware

Det här är inte första gången som Western Digital drar konsumenterna vid näsan på det här sättet.

Släppte sämre WD Red-diskar i det tysta

Tidigare i april blev företaget påkommen med att nysläppa mekaniska hårddiska i WD Red-serien med SMR-teknologi istället för snabbare och mer önskvärda CMR.

WD Red-serien används ofta i NAS-enheter där stora mängder data hanteras, och det är just här som CMR är fördelaktigt över SMR.

Det ska sägas att SMR i hårddiskar inte påverkar användaren förrän under specifika situationer. Detsamma gäller WD SN550 Blue vars nya NAND-minnen faktiskt påverkar negativt först när användaren pressar enheten med stora dataförflyttningar.

Med de mekaniska hårddiskarna valde Western Digital att rycka på axlarna åt kritiken. Det ska bli spännande att se om företaget gör samma sak nu när de – igen – blivit påkomna att i det tysta nysläppa sämre produkter på marknaden.

Uppdatering: Western Digital svarar på kritiken

Western Digital accepterar kritiken som riktats mot hanteringen av den nya SSD-enheten och lovar att vara tydligare med förändringar i framtiden. När gamla produkter packas om på det här sättet menar Western Digital att ett nytt modellnummer kommer att användas för att inte upprepa problematiken kring SN550 Blue.

In June 2021, we replaced the NAND in the WD Blue SN550 NVMe SSD and updated the firmware

For greater transparency going forward, if we make a change to an existing internal SSD, we commit to introducing a new model number whenever any related published specifications are impacted. We value our customers and are committed to providing the best possible solutions for their data storage needs.

Citat via webbsajten The Register.

Läs mer

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.