Varningen: macOS Catalina och Big Sur saknar viktig säkerhetsuppdatering

hacker-attack-cracker-cyberthreat-malware
Bildkälla: Pixabay / TheDigitalArtist

Apple brukar normalt vara riktigt bra på att uppdatera sina äldre operativsystem med nya funktioner, optimeringar och inte minst säkerhetsfixar som tätar allvarliga sårbarheter.

Förra veckan släppte Apple en uppdatering till macOS med två säkerhetsfixar. De tätar allvarliga sårbarheter som kan ställa till det rejält för användare som är internetanslutna.

Problemet? Det var bara senaste Monterey som fick uppdateringen. Datorer som fortfarande kör Catalina eller Big Sur blev helt lottlösa och är sårbara för hackerattacker.

Enligt säkerhetsfirman Intero berörs mellan 35 och 40 procent av alla aktiva Mac-maskiner på marknaden idag.

Sårbarheterna som kan utnyttjas av hackare idag

Här är sårbarheterna som fortfarande är aktiva och kan nyttjas av hackare idag:

  • Big Sur: CVE-2022-22675
  • Big Sur: CVE-2022-22674
  • Catalina: CVE-2022-22674

Den första sårbarheten finns i AppleAVD-komponenten i macOS Big Sur. Det är ett säkerhetshål som Intego menar är aktivt utnyttjad av hackare just nu.

Den andra sårbarheten drabbar både Big Sur och Catalina. Här är det grafikdrivrutinerna från Intel som står för säkerhetshålet.

Apple har INTE kommenterat sårbarheterna eller anledningen till att de utelämnat de äldre macOS-versionerna från den senaste omgången med säkerhetsfixar.

Intego: Apples fixar ger en falsk säkerhetskänsla

Intego skriver på sin webbsajt att Apples oförmåga att fixa sårbarheterna ger en falska känsla av säkerhet för användarna.

Säkerhetsfirman säger att de har nått ut till Apple vid flera tillfällen och bett om kommentarer, men att det Cupertino-baserade företaget inte återkopplat.

Det är inte orimligt att tänka sig att Apple släpper en extra uppdatering till Big Sur och Catalina inom en överskådlig framtid. Vill du vara helt säker så bör du uppgradera datorn snarast möjligt till Monterey.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.