Kommer Last of Us 3 att bli verklighet?

Last of Us är ett av världens mest framgångsrika spel genom tiderna, och har miljontals fans runt om i världen. Det första spelet släpptes 2013 och fick ta emot stående ovationer från de flesta fans och recensenter i branschen, samt har vunnit hundratals prestigefulla priser. Den apokalyptiska handlingen är en stor dragningskraft, vilket även gäller för de de emotionella och actionfyllda sekvenserna.

Den andra upplagan släpptes första 7 år senare, och återigen fick spelet ta emot en stor dos beröm från både spelare och kritiker, samt rankas som ett av de bästa spelen någonsin.

Därmed är det inte särskilt konstigt att både fans och kritiker efterfrågar ett tredje spel.

Manus är under utveckling

Neil Druckmann – en av de ledande utvecklarna – har vid ett flertal tillfällen pratat om att de just nu funderar på om det finns utrymme för ett tredje spel. Det sista de vill göra är att producera ett undermåligt spel bara för att mätta marknaden. Därmed är det viktigt att de klurar lite extra på den potentiella handlingen, samt om den är logiskt i anslutning till de andra spelen som redan existerar.

De har dock påbörjat arbetet med ett nytt manus, men hur långt de har kommit och huruvida det kommer att bli en verklighet lämnar vi osagt.

Framtida utveckling i tekniken avgör format, handling och struktur

De tidigare spelen har endast släppts till Playstation. Detta har begränsat spelet ganska rejält. De som vill spela via dator, Xbox eller andra enheter har helt enkelt fått välja andra spel. Om det kommer ett tredje spel hoppas vi att resterande spelmarknad får ta del av spelet också, något som kan öka dess popularitet ytterligare.

Tekniker som VR och AR ligger även i sin linda, något som kan påverka en lansering av ett tredje spel. Både TV-spelsbranschen och iGaming-sektorn experimenterar för närvarande med denna typ av teknik, och förväntas bli en stöttepelare i framtiden. Numera används tekniken för att förstärka upplevelsen för live casino-spel hos de onlinebaserade varianterna, och de flesta TV-spelsplattformar börjar implementera tekniken i sina spel och enheter.

Spelet kommer att skildras i form av en TV-serie

Fans och kritiker kommer dock att få ta del av en TV-serie med samma namn inom en snar framtid. TV-serien spelas för närvarande in i samarbete mellan HBO och Naughty Dog, och kommer att ha Pedro Pascal (Game of Thrones, The Mandalorian, Narcos) och Bella Ramsey (Game of Thrones) i huvudrollerna. Inspelningarna sker främst i Kanada, men det slutliga resultatet kan mycket väl kräva inspelningar från andra delar av världen. 

Serien förväntas släppas under den första halvan av 2023, men det exakta datumet är för närvarande okänt. Inspelningarna pågår fortfarande, men vi kan åtminstone förvänta oss en trailer innan 2022 är slut. Serien kommer slutligen att sändas via HBO:s streamingtjänster.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.