Varning: Clubhouse-app stjäl inloggningsuppgifter

Android-användare ska INTE installera den här falska appen

clubhouse app logo 2021

Vill du använda Clubhouse-appen på din Android-telefon? Just nu finns appen faktiskt bara till iOS, men det hindrar inte cyberkriminella från att släppa en falsk Clubhouse-app som stjäl inloggningsuppgifter från Android.

Det är säkerhetsforskare på ESET som varnar för den falska Android-appen. Via appen kan cyberkriminella infektera din mobiltelefon med skadlig kod som gör att inloggningsuppgifter stjäls och skickas till obehöriga.

Lästips: Hur populärt är Clubhouse? (februari 2021)

Enligt säkerhetsforskarna kan den falska Clubhouse-appen stjäla uppgifter från upp till 458 olika tjänster.

För att sprida appen används en webbsajt som är nära visuellt identisk med den officiella webbsajten. Det gör att risken ökar då många besökare kanske inte förstår att det är en falsk, malware-spridande sajt.

Vi vet att iOS-appen kommer att få en syskon-app för Android i framtiden. Det är dock oklart exakt när och vi får helt enkelt vänta och se hur planen ser ut.

Clubhouse har blivit ett fenomen inom mobilvärlden

Clubhouse är ett nytt fenomen i mobilvärlden med fler än 13 miljoner nerladdningar – trots att man bara kan använda tjänsten efter att ha blivit inbjuden.

Clubhouse turns 1 on March 17th, 2021 – the app officially launched on the iOS App Store on Sept 14, 2020, and only 6 months later has seen 12.7 million downloads globally…

socialmediatoday.com

Tjänsten erbjuder röstchatt i olika chattrum där man kan prata om i princip vad som helst. Och konceptet är så populärt att andra social media funderar på liknande lösningar; bland annat Twitter som tidigare annonserat sin variant Spaces.

Även Facebook tittar på hur de kan erbjuda en Clubhouse-liknande upplevelse via Messenger. Här heter tjänsten istället Rooms, men upplägget ska vara liknande.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.