Varför visar inte min Mac att den laddar?

Apple Macbook Pro 16" 2020
© Apple

Har du anslutit din iMac, Mac Pro eller Macbook-dator till laddaren – men macOS visar en varning om att batteriet inte laddas? Var inte orolig, det är helt normalt och Apple har en förklaring.

Om du använder macOS 10.15.5 eller senare så har din Mac-dator fått en ny funktion för hantering av batteriet. Funktionen heter ”Hantering av batterihälsa”, eller Battery Health Management på engelska. Den hjälper dig att hålla datorns batteri friskt så att det håller längre

En del av hur ”Hantering av batterihälsa” fungerar är att funktionen ibland måste kalibrera sig mot batteriet. När den gör det kan batteriet inte laddas, även om laddningskabeln är ansluten.

När batteriet inte laddas på grund av kalibreringen visar statusfältet i macOS en liten varnande text: ”Batteriet laddas inte”.

Det är som ovan nämnt helt normalt och du kan lugnt fortsätta med din dag. Om det däremot står att service rekommenderas bör du kontakta Apple för vidare rådgivning kring batteriets hälsa.

apple macos hantering av batterihalsa 2020

”Hantering av batterihälsa” är tillgänglig på datorer med Thunderbolt 3-portar och som har macOS 10.15.5 eller senare installerad.

Anledningen till att funktionen lagts till i macOS är för att, precis som med senare iOS-versioner till iPhone, hålla batteriets hälsa på god nivå längre. Bland annat genom att optimera hur batteriet laddas (när laddningen börjar, hur länge den ska pågå och till vilken kapacitet, etc).

Funktionen identifierar användarmönster och begränsar laddningen beroende på tid på dygnet. Om du laddar din Mac-dator på natten kan batteriet laddas till 85 procent och stanna där tills kort innan du beräknas använda datorn igen. Då fortsätter laddningen till 100 procent.

En liten varning så här på slutet:

Det finns andra, mindre bra anledningar till varför du får en varning om att batteriet inte laddas. Som att strömadaptern inte är tillräcklig för att ladda batteriet samtidigt som datorn används. Läs mer på Apples officiella supportsida om hur du löser problem med dålig laddning av datorns batteri.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.