Så spårar annonsörer dig på internet – nytt tillägg för Google Chrome

google ads transparency spotlight plugin chrome

Google har släppt ett Chrome-tillägg som gör att du kan se hur annonsörer spårar dig på internet. Med tillägget i webbläsaren Chrome får du en tydlig och praktisk indikation på varför du får de där båt- eller bitcoin-annonserna du egentligen inte vill se.


Tillägget till Google Chrome heter ”Ads Transparency Spotlight”. Det är kostnadsfritt och finns att ladda ner i webbläsaren via den officiella tilläggsbutiken för Chrome.

Du kan se information som hur många annonser som visas på varje sida du besöker, vilka företag som visar annonserna samt vilken personlig data som används för att visa annonserna. Den personliga datan omfattar bland annat följande:

  • Demografi
  • Intressen
  • Plats

I skrivande stund kan Ads Transparency Spotlight bara visa information om annonser som körs via Google själva. Detta då tillägget endast kan visa information för annonser som använder sig av Googles egna ”Ad Disclosure Schema”.

google ads transparency spotlight 1
google ads transparency spotlight 2

Ad Disclosure Schema är fritt att använda av andra annonsörer som inte ingår i Googles nätverk. Frågan är bara om tredjepartsföretagen som visar reklam vill implementera stöd för Ad Disclosure Schema som Google hoppas.


Nämnvärt är att Ads Transparency Spotlight visar lite olika information beroende på om du bor i USA eller Europa. Bland annat är det inte säkert att du ser vilken personlig information om dig som gör att vissa annonser visas.

Så installerar du Ads Transparency Spotlight

  1. Öppna webbläsaren Chrome på datorn
  2. Gå till Ads Transparency Spotlight i tilläggsbutiken
  3. Klicka på knappen Add to Chrome
  4. Godkänn installationen i rutan som visas
  5. Klart!

Nämnvärt: Ads Transparency Spotlight vill ha åtkomst till din webbläsarhistorik för att fungera.

uBlock Origin & Ghostery visar mer än Ads Transparency Spotlight

Om du vill ha mer information om hur annonser och andra script körs på olika webbsajter så är uBlock och Ghostery två mycket bättre tillägg. De är kostnadsfria, visar mycket mer information och blockerar dessutom annonser. Notera att de inte märker ut annonser specifikt, så du behöver göra lite detektivarbete själv.

Du kan ladda ner dem här under: