Varför fungerar inte AirPlay med Netflix?

Netflix WIndows 10

Netflix har tagit bort stödet för Apple AirPlay. Det är alltså inte längre möjligt att skicka bild och ljud från en iOS-enhet direkt till din Apple TV. Och Netflix har förklarat varför.

Netflix har förklarat tilltaget med att en teknisk begränsning gör att AirPlay inte längre fungerar. Filmtjänsten bekräftar till webbsajten The Verge att de medvetet tagit bort stödet med en uppdatering.

Så vilken teknisk begränsning pratar Netflix om? Nej, det handlar inte om mjukvara eller hårdvara som stoppar filmtjänsten – det är istället ett beslut som Apple har tagit.

Apple samarbetar med tv-tillverkare för att implementera stöd för AirPlay 2 via firmwareuppdateringar. Du ska alltså kunna skicka ljud och bild direkt från en iOS-enhet till din nyare tv-apparat. Låter bra, eller hur?

apple airplay 2

Det tycker inte Netflix. Enligt en talesperson för filmtjänsten säger att de inte kan särskilja de olika tv-apparaterna på något sätt. Vilket betyder att Netflix inte kan optimera sin tjänst på ett sätt om optimerar upplevelsen för användarna.

Och kan Netflix inte göra det finns ingen möjlighet att verifiera var filmtjänsten används – vilket leder till att AirPlay tas bort helt. Här är ett officiellt citat från Netflix om det hela:

We want to make sure our members have a great Netflix experience on any device they use. With AirPlay support rolling out to third-party devices, there isn’t a way for us to distinguish between devices (what is an Apple TV vs. what isn’t) or certify these experiences. Therefore, we have decided to discontinue Netflix AirPlay support to ensure our standard of quality for viewing is being met. Members can continue to access Netflix on the built-in app across Apple TV and other devices.

Netflix har uppdaterat sina supportsidor med ett kort meddelande som lyder likt följande: ”Airplay is no longer supported for use with Netflix due to technical limitations.”

Det känns inte helt korrekt av Netflix att använda benämningen ”tekniska begränsningar” eftersom det uppenbarligen inte är korrekt. Snarare handlar det om att Netflix vill behålla kontrollen över sin filmtjänst och var den används, vilket känns rimligt.

Filmtjänsten är tydliga med att borttagningen av AirPlay inte är ett drag för att begränsa Apple och konkurrentens produkter. Det vore inte helt ologiskt att Netflix försöker skydda sig med tanke på att Apple arbetar allt mer aggressivt mot en egen videotjänst.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.