Rapportera köbildning i Google Maps

google-maps-logo-2018

Google Maps får fler smarta funktioner från hyllande navigatorappen Waze. Det går nu att rapportera köer på vägarna, vilket gör det enklare för Maps-användare att planera sina turer.

Sen tidigare har det varit möjligt att rapportera bland annat hastighetskameror och olyckor längs vägarna. Nu går det även att berätta om köbildningar. När tillräckligt många rapporterat samma köbildning visas den direkt i Google Maps.

Nämnvärt är att Google Maps har använt statistik om bland annat hastighet för skapa kör mycket långsammare än maxhastigheten på en väg markeras platsen för köbildning. Det är inte perfekt implementerat, så manuell inrapportering kommer garanterat att hjälpa.

Notera att funktionen för rapportering inte finns i alla länder riktigt än. Vi har kollat våra telefoner på Tekniksmart, och vi har inte fått den än. Bland annat UK har det dock, så vi hoppas att funktionerna även når Sverige inom kort.

google maps rapportering

Google har tagit god tid på sig att föra över alla smarta funktioner från Waze till Maps. När Google köpte appen hoppades många på en snabb sammanslagning, men det har inte gått fullt så snabbt som vi trodde från början.

Sakta men säkert börjar det dock trilla in lite funktioner. De större och tyngre – som en drivande community som kan skapa egna vägar och Waze-användare som är synliga på kartan som ikoner – är till synes inte ens i närheten av att implementeras i Google Maps. Men flera andra funktioner som rapportering är åtminstone på gång.

Google har gjort det klart att konkurrerande appar som Navigon och TomTom inte ska få det lätt. Och nya versionen av Google Maps med rapportering av köbildning är en klar markering för en ljusare framtid med appen.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.