USB-problem med Macbook Pro & Macbook Air – USB 2.0 & USB 3.0/3.1 påverkade

apple macbook air 2020

Senaste Macbook Pro och Macbook Air har problem med USB-tillbehör. Det är när tillbehören ansluts via hubb eller adapter som de helt sonika slutar fungera ibland – och någon lösning finns inte.

Främst ska det handla om USB 2.0 enligt webbsajten Macrumors. Men det finns även uppgifter som pekar på att USB 3.0 och 3.1 är påverkade.

Vi vet inte vad som gör att USB-problemet uppstår, men sannolikt handlar det om buggar i macOS som Apple kan lösa. Det är oklart hur bra koll Apple har, och om de har en lösning på gång.

Och om du undrar så nej, det är inte bara billiga USB-hubbar som är drabbade. Även lite dyrare alternativ som utmärkta Satechi påverkas. Och de är normalt ruskigt bra (även om de är rejält dyra).

Det verkar inte som att problemen går att återskapa på ett tillförlitligt sätt.

Vanliga försök att lösa problemen är att plugga ur och ansluta USB-adaptern eller hubben igen, att göra en komplett systemåterställning, SMC-återställning och användning av säkert läge. Inget verkar hjälpa.

Enligt Macrumors har flera användare med problem kontaktat Apple. Det är oklart hur mycket det krävs för att det hela ska eskaleras inom företaget för en felsökning internt och buggfix. Vi hoppas i alla fall på snabb lösning och att nästa uppdatering till macOS har en fix.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.