Chrome kan använda mindre RAM-minne i Windows 10 May 2020

Google Chrome Logo 2016

Microsoft har introducerat en ny funktion för minnesreducering i Windows 10. Appar som använder funktionen kan drastiskt minska mängden RAM-minne de använder – något webbläsaren Chrome snart drar nytta av.

Google Chrome är en notoriskt minneshungrig applikation. Därför är det inte ovanligt att minsta reducering i minnesanvändning med en uppdatering till Chrome får stora rubriker i teknikvärlden.

Och nu kommer en uppdatering som gör Chrome betydligt mindre minneshungrig. Det är dock Windows 10 som uppdateras och inte Chrome.

Med Windows 10 May 2020 får operativsystemet en ny funktion som heter SegmentHeap. Den gör att Windows 10 kan optimera minnesanvändningen så länge apparna bygger in stöd, och det är något som Google gör med Chrome.

Interna tester hos Microsoft visar att Chrome kan minska minnesanvändningen med hela 27 procent. Det är nämligen resultatet för Chromium-baserade Edge, en webbläsare som bygger på samma grund som Chrome.

För att dra nytta av den nya funktionen krävs att Google använder Windows 10.0.19041.0 SDK. En SDK-version som dessvärre är blockerad från användning på grund av ospecificerade build-problem. Den kan alltså inte användas i skrivande stund.

Det är oklart när Google Chrome kan uppdateras med stöd för SegmentHeap-funktionen. En ingenjör på Google har bekräftat att stödet är godkänt och kommer att implementeras. När är en helt annan historia.

Notera även att mängden sparat RAM-minne beror helt på vad du använder Chrome till, vilken mängd RAM-minne du har i datorn och mycket mer.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.