Uppgifter: iPhone 12 kan spela in 4K-videor i 240 fps (!)

Apple Logo

När Apple presenterar iPhone 12-serien är det sannolikt med nya, förbättrade ProMotion-skärmar kapabla att visas i 120Hz. Och till det följer stöd för videoinspelning i 4K med 120/240 fps – kanske.

Uppgifterna om videoinspelningen kommer från Filip Koroy och Max Weinbach. Om det stämmer får iPhone 12-serien en helt galet hög inspelningshastighet för så högupplöst video.


Nämnvärt är att iPhone 11 Pro inte kan spela in högre upplösning än 1080p i 240 fps. Att öka upplösningen fyrfaldigt utan att tappa i hastighet är minst sagt imponerande.

Det återstår givetvis att se om uppgifterna faktiskt stämmer, men det finns indikationer i nya iOS 14 som pekar på att uppgifterna är korrekta.

Det finns en möjlighet att Apple använder så kallad interpolering för att nå 240 fps. Det betyder i så fall att mjukvaran i iPhone 12 analyserar bilderna i videor och skjuter in artificiellt skapade bilder mellan dem för att dubbla antalet och ge känslan av 240 fps. Lite fusk alltså, men det är möjligt.

Det kan också vara så att nya Apple A14 Bionic-processorn faktiskt är så kraftfull att den klarar 240 fps i 4K-upplösning. Apple har gjort stora framsteg med sina ARM-processorer, så det är ingen omöjlighet.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.