Uppgift: Många reklamationer för AMD Ryzen 5000-serien

amd ryzen logo

AMD kan ha problem med tillförlitligheten i Ryzen 5000-serien. Enligt uppgift är många exemplar av deras processorer så kallat DOA när de når kunderna. De vill säga att de inte fungerar och måste returneras till AMD.

DOA betyder ”Dead On Arrival”, vilket är ett uttryck för att en produkt är ofrånkomligt trasig när den packas upp ur sin förpackning. Det finns inget att göra mer än att reklamera och få en ersättningsprodukt.

Lästips: Facebook utvecklar en smartklocka – fokuserar på hälsa och Messenger

Enligt webbsajten Wccftech har en systembyggare kallad PowerGPU tagit till Twitter för att ventilera sin frustration över Ryzen 5000-processorer som är just DOA – och det är jämförelsevis många som måste skeppas tillbaka.

Enligt PowerGPU är 23 av 320 köpta processorer oanvändbara. Det är 7,19 procent, vilket vid en första anblick kanske känns lite. Det är dock en exceptionellt hög siffra och mycket sämre än motsvarande för Intel där PowerGPU bara stött på en enda DOA-processor.

Enligt PowerGPU är en normal DOA-procent runt 0,01 procent. Huruvida det bara är ett uttryck för att det knappt ska vara något problem alls, eller om det faktiskt är den siffran som gäller är oklart.

Absolut sämst av alla Ryzen 5000-processorerna var Ryzen 5950X med åtta oanvändbara processorer. Följt av 5900X och 5800X som båda hade fyra dåliga processorer vardera. Slutligen har vi 5600X som hade tre exemplar som var oanvändbara.

Lästips: Därför kan du köpa Geforce GTX 1050 Ti igen

Ett annat problem som dykt upp är att styrkretsarna för moderkorten till Ryzen 5000-serien har visat sig problematiska.

Enligt hårdvaruläckaren Harukaze5719 rapporteras att både B550 och X570 står ut från mängden med många dåliga exemplar som måste reklameras.

Det är oklart hur många det rör sig om och eftersom AMD inte har bekräftat något så är det mycket som måste tas med en nypa salt.

Vi avvaktar ytterligare detaljer och hoppas på ett klargörande från AMD om hur illa (eller inte illa) det faktiskt är efter uppgifterna.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.