Tre tekniska innovationer som småföretagaren inte klarar sig utan

ecommerce
Foto: Hippox

Enligt Upphandlingsmyndigheten definieras småföretag som bolag med färre än 50 anställda och en årsomsättning eller balansomslutning som inte överträffar 10 miljoner euro. Definitionen överensstämmer med hur Europeiska kommissionen har valt att avgränsa små företag från medelstora och stora. Ett trappsteg under småföretaget hittar vi mikroföretag som har färre än 10 anställda och en årsomsättning eller balansomslutning under två miljoner euro. I Sverige är majoriteten registrerade bolag små- eller medelstora företag och det sägs finnas 278 000 mikroföretag. Detta innebär att det är långt från alla företagare som har den prestige eller de ekonomiska muskler som Spotify, IKEA, H&M och andra jättar på marknaden har. Det senare påverkar hur småföretagare bedriver sin verksamhet vad gäller allt från budget och marknadsföring till teknik. I det här inlägget kikar vi på tre tekniska innovationer som småföretagare inte klarar sig utan.

Digital försäljningsplats/hemsida

Ett digitalt försäljningsställe eller skyltfönster mot världen är essentiellt även om du bedriver verksamhet i mer blygsam regi. En säljande hemsida gör det möjligt för ditt företag att inte bara överleva utan växa. Vid utformning av ett digitalt försäljningsställe kan småföretagare förslagsvis hämta inspiration från större företag inom området för exempelvis fast fashion och/eller gaming. Bägge dessa branscher har med framgång expanderat sina målgrupper genom smart digital närvaro. Gamingindustrin har gjort detta genom att erbjuda digitala plattformar vid sidan av sina landbaserade anläggningar med ett utbud som är identiskt med, eller som liknar vad som hittas på ett casino såsom roulette eller poker. Inom fast fashion visar klädkedjor som Zara upp mode på ett tilltalande och tydligt sätt i webbutiker som gör det möjligt för kunder att med ökad frihet och flexibilitet ägna sig åt shopping. Genom tjänster som exempelvis Squarespace kan även den lilla företagaren dra till sig kunder på internet genom en snygg och praktisk hemsida som saluför aktuella varor och/eller tjänster. 

office woman computer calculator pxhere
Foto: Pxhere

Digitala bokföringsprogram

Som anställd saknar du arbetsgivaransvar. Detta innebär kort och gott att din arbetsgivare är den som är ansvarig för att ta hand om löner och skatter, inbetalning av arbetsgivaravgifter och sociala avgifter samt bokföring. Som egenföretagare har du ingen annan att förlita dig på förutom dig själv (såvida du inte anlitar en revisor) och måste därför organisera din bokföring i vederbörlig ordning på ett sätt som överensstämmer med gällande regler. Enligt lag har fysiska personer som bedriver enskild näringsverksamhet bokföringsskyldighet. I princip ska alla transaktioner inom ramen för den egna firman bokföras, däribland alla insättningar och uttag, för att i slutet av deklarationsåret redovisas till Skattemyndigheten. Bokföringsarbetet uppfattas inte sällan som avskräckande och krångligt för nya företagare men tack vare smarta, digitala bokföringsprogram kan de flesta entreprenörer idag sköta den biten smidigare och helt själva. I utbyte mot en årlig peng kan du till exempel ta del av Vismas programvara för bokföring där support ingår när du fastnar. En annan smart digital bokföringstjänst erbjuds av Bokio som sägs användas av mer än 60 000 svenska företagare. Här finns smarta bokföringsmallar som förenklar arbetet med räkenskaperna samt automatiska system som gör att man kan fakturera, betala leverantörer och deklarera på samma ställe man bokför på. 

Smartphonen

Ett självklart tekniskt verktyg som dock inte ska underskattas i sammanhanget är smartphonen. Den smarta luren kan sägas vara oumbärlig för entreprenören eftersom den möjliggör så många olika transaktioner och aktiviteter på ett enda bärbart ställe. Smartphonen är avgörande för att kommunicera med kunder och leverantörer och för att ta del av branschnyheter och viktiga mejl. Därutöver kan smartphonen användas för bankärenden och för att förvalta fond- och aktieportföljer genom särskilda appar. I mobilens anteckningar kan viktiga att-göra-listor noteras och den kan också användas för att spela in och ta del av webbinarier eller digitala events som entreprenören organiserar eller deltar i inom ramen för den egna verksamheten.

Slutord

Som småföretagare har du betydligt mer frihet än som anställd. Med denna frihet kommer dock ett ansvar och utan hjälp på vägen hade allt från ekonomin till bokföringen och kundkontakterna varit svårare att manövrera. Tekniska innovationer, däribland de vi nämnt, har gjort det enklare att driva företag i liten regi vilket förhoppningsvis leder till mer innovation och fler konkurrenskraftiga aktörer på marknaden!