Trådlös återställningsfunktion i iOS – för iPhone & iPad

apple ios13 os recovery leaked img

Vad har hänt? En dold funktion i senaste versionen av iOS 13 har hittats. Den heter ”OS Recovery” och är en tydlig referens till en återställningsfunktion av operativsystemet – till synes utan behov av en dator.


Om din iPhone eller iPad kraschar och måste återställas idag så behöver du en Mac eller PC. Det är så klart inte helt optimalt eftersom många lämnar datorn bakom sig och bara använder mobila enheter.

Faktum är att Apple Watch och HomePod inte ens har ett alternativ för återställning eftersom de saknar en fysisk anslutningsport för detta.

Och det är här funktionen ”OS Recovery” kan bli den räddaren i nöden som vi behöver.

Exakt hur återställningsfunktionen kommer att fungera och till vilka enheter återstår att se. Som det verkar just idag är det en trådlös återställning over-the-air som gäller där enheten kan ladda ner ny mjukvara över internet, återställa enheten med denna och komma igång som vanligt.


Det vore rimligt att anta en bredare spridning över flera prylar än bara iPhone och iPad, åtminstone i längden. Mac-datorer har redan alternativet macOS Internet Recovery som är en liknande lösning.

Det har tidigare ryktats att Apple planerar helt anslutningslösa iPhone-modeller till 2021.

Med en helt kontaktfri enhet utan Lightning eller USB-C finns ingen möjlighet att ansluta mobiltelefonen till en dator för återställning. Då återstår bara kontakt med Apple – eller den kommande OS Recovery-funktionen (förutsatt att den faktiskt släpps).

Vi kan inte säga att vi är speciellt exalterade över tanken på en helt kontaktlös mobiltelefon. Men det sa i och för sig många när det ryktades att 3.5mm-kontakten skulle försvinna, och vi hör väldigt få klaga idag.