TikTok: Vi delar inte data med kinesiska myndigheter

TikTok
Foto: Solen Feyissa, Unsplash

TikTok har idag fler än 150 miljoner amerikanska användare och rädslan för att deras personliga information ska delas med kinesiska myndigheter är stor. Nu går TikTok ut med en dementering om att de skulle dela data till myndigheterna.

TikTok: Vi har aldrig ombetts dela data

I ett uttalande säger bolagets vd Shou Zi Chew att TikTok aldrig har delat data till de kinesiska myndigheterna och inte heller fått någon förfrågan om att göra det heller.

Han säger också att bolaget inte kommer att gå med på en sådan begäran eller förfrågan ens om den kom från just kinesiska myndigheter.

Uttalandet skedde i form av ett skriftligt meddelande som släpptes av TikTok inför Shous utfrågning i den amerikanska senaten under torsdagen.

ByteDance: Kontrolleras inte av myndigheterna

I samma uttalande står att moderbolaget ByteDance som äger TikTok varken ägs eller styrs av kinesiska myndigheter. Eller mer specifikt ingen myndighet eller statlig entitet överhuvudtaget.

Samtidigt utreds bolaget just nu för spioneri då anställda på TikTok påstås ha fått åtkomst till känslig data om amerikanska journalister.

Hur troligt är det att TikTok talar sanning?

Om den kinesiska regimen vill ha åtkomst till data om amerikanska användare så finns en risk att de får det oavsett om TikTok och ByteDance går med på det eller inte.

Och om det skulle ske en delning av data med myndigheterna i Kina så är risken att vi aldrig får reda på det.

TikTok har kopplingar till kinesiska intressen genom olika ägare i landet och amerikanska myndigheter med USA:s president Joe Biden i spetsen vill att kinesiska ägare säljer sitt innehav för att appen inte ska bannlysas helt i USA.

Lästips: 5 sätt du blir blåst på TikTok idag

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.