Synologys stora misstag med DS920+ är en dealbreaker för många

synology ds920 plus 2020 nas
Synology DS920+. © Synology

När Synology introducerade sina nya NAS-modeller för 2020 var intresset skyhögt. Inte minst den semiprofessionella modellen DS920+ med sina fyra hårddiskplatser, dubbla M.2 för cache och högre prestanda med en ny processor.


Vid en första anblick är DS920+ den perfekta NAS-modellen för många. Högkvalitativ, snabb och lagom många hårddiskplatser för både vanliga konsumenter och mindre kontor. Till en hygglig prislapp dessutom (förhållandevis hygglig i alla fall).

Det finns bara ett stort problem för den som vill köpa DS920+. Och det är en enorm kompromiss som i klassen gör DS920+ långt ifrån framtidssäker.

Synology har valt bort 2.5GbE och använder istället gamla, vanliga gigabit Ethernet (två stycken). Det är ett stort bakslag och en rejäl flaskhals för framtida användning. Inte minst då många konkurrenter har valt det snabbare och lite dyrare alternativet.

Visst kan DS920+ använda de båda gigabit Ethernet-portarna med linkaggregering för högre hastigheter, men då krävs en switch med stöd och du förlorar möjligheten till redundans.


Synology DS920+ saknar HDMI & fjärrkontroll

Andra detaljer som Synology valt att avstå, men som konkurrenter valt att plocka upp i sina modeller, är en HDMI-port för video och ljud, samt en IR-fjärrkontroll för mediastyrning. Kanske inte de viktigaste detaljerna för köpare av DS920+, men det är synd att Synology medvetet väljer att stå tillbaka i utvecklingen.

Med allt ovan sagt så är Synology DS920+ inte nödvändigtvis ett dåligt köp för just dig. De fyra hårddiskplatserna och två inbyggda NVMe M.2-slotar för supersnabb cache kan, tillsammans med ett mycket omtyckt webbgränssnitt vara helt rätt ändå. Du behöver en switch som stöder 2.5GbE för att nyttja de snabbare portarna, och det är ovanligt att se på vanliga konsumentswitchar och routrar.

Om du funderar över konkurrensen i prisklassen så finns främst två riktigt tunga modeller att nämna – Asustor Nimbustor 4 och QNAP TS-453D-4G.

Bästa alternativen till Synology DS920+

Asustor Nimbustor 4 (AS5304T) är en konkurrerande modell med fyra hårddiskplatser, HDMI 2.0a-port och dubbla 2.5GbE-portar. Du får snabbare ethernet och HDMI, men förlorar samtidigt NVMe för cache. Prislappen är cirka 6 200 kronor inklusive moms, vilket är inom hundralappen för vad DS920+ kostar.

asustor as5304t nimbustor 4 2020 nas
© Asustor

QNAP TS-453D-4G är en annan NAS-modell med fyra hårddiskplatser, HDMI-port och dubbla 2.5GbE-portar. Priset är bara snäppet högre än DS920+ med cirkapris runt 6 500 kronor inklusive moms. Det finns ingen inbyggd NVMe M.2-plats, men i gengäld får du en PCIe-plats för expansionskort; så du kan sätta i ett NVMe-kort om du vill (mot en extra kostnad givetvis).

qnap ts 453d 2020 nas
© QNAP