Synology DiskStation DS923+ – 8 saker du måste veta

Synology DS923+
Foto: Synology

Synology DiskStation DS923+ är en ny och förbättrad NAS-enhet som har fyra hårddiskplatser, AMD Ryzen-baserad processor och som stöder upp till 32 GB RAM-minne. Ett kraftpaket som kan husera alla dina viktiga filer för hemmet och kontoret. Men det finns några saker du måste tänka på inför köpet.

Här går vi igenom allt det viktiga kring de mest nämnvärda specifikationerna. Sånt du måste känna till och som kan hjälpa dig i valet av NAS-enhet. Och vi börjar med processorn.

8 snabba fakta om Synology DiskStation DS923+

 • Upp till 32 GB RAM-minne (DDR4-2400)
 • 50 TB med de fyra hårddiskplatserna
 • Upp till 120 TB lagring (med DX517-modulen)
 • Två ethernetportar med gigabithastighet
 • Två NVMe-platser för cache-lagring
 • Använder processorn AMD Ryzen R1600
 • Ljudnivå upp till 22,9 dB(A)
 • Strömförbrukning upp till 35,51 watt vid användning (11,52 watt vid HDD-vila)

1. Fyra hårddiskplatser & två NVMe-platser

Det finns totalt fyra hårddiskplatser och två NVMe-platser för supersnabb cache-lagring. Du kan montera antingen 3.5-tums eller 2.5-tums enheter i de fyra hårddiskplatserna, både mekaniska och SSD-diskar.

NVMe-platserna är specifikt för M.2 2280-enheter. Enligt Synology stöds egna SNV3400/3410-serien och de kan användas för såväl cachelagring som en lagringspool.

Upp till 625 MB/s vid läsning och 559 MB/s vid skrivning är möjligt. Mer än tillräckligt för att strömma exempelvis högupplöst film till flera samtidiga användare, eller för att ladda ner och upp filer samtidigt.

Om du behöver mer lagringsutrymme så kan du köpa till en expansionsmodul som heter DX517. Den ger dig ytterligare fem hårddiskplatser, däremot inga fler cache-lagringsplatser.

Tips: Se till att köpa rätt hårddisktyp till din NAS. Om du väljer fel så kan den använda den sämre SMR-tekniken som Western Digital och Seagate smög in i sina hårddiskar 2020.

2. DiskStation DS923+ använder en äldre AMD Ryzen R-processor

Processorn i NAS-enheten heter AMD Ryzen R1600. Det är en äldre krets som introducerades redan under andra kvartalet 2019, men blev tillgänglig först i slutet på februari året därpå. Processorn är en strömsnål variant med stöd för upp till 32 GB RAM-minne av typen DDR4-2400 och har ett lågt TDP-värde på 12 till 25 watt.

En stor fördel med AMD Ryzen R1600 är stödet för virtuella maskiner. Eftersom stödet är inbyggt direkt i processorn så ökar prestandan rejält mot de kretsar som saknar samma funktionalitet. Du kan alltså köra virtuella instanser med exempelvis Linux direkt på NAS:en utan att den bågnar helt under pressen.

AMD Ryzen R1600 är tvåkärnig, baseras på 14nm-teknik och har en normalfrekvens på 2.6 GHz (Turbo-läge på 3.1 GHz).

3. 4 GB RAM är förinstallad – två platser för upp till 32 GB

Synology DiskStation DS923+ har två platser för minnesmoduler. Det medföljer en ensam modul på 4 GB av typen DDR4, men du kan utöka minnesmängden till totalt 32 GB om du använder båda platserna maximalt. Den högsta minneshastigheten är DDR4-2400 vilket är jämförelsevis långsamt då Synology har äldre modeller som klarar DDR4-2666 och högre.

Du måste inte använda de officiella RAM-modulerna som Synology rekommenderar. Det går utmärkt att använda andra märken också, men se till att matcha så att du har rätt moduler för just din NAS. Annars kan du uppleva instabilitet eller att minnet inte går att använda överhuvudtaget.

Synology DS923+
Baksidan av DiskStation DS923+ vsiar två stora fläktar, ethernetportarna, strömport, eSATA och en USB-port. Foto: Synology

4. Dubbla gigabit ethernetportar

På baksidan sitter två ethernetportar som klarar gigabithastighet. Med tanke på hur höga hastigheter som hårddiskarna kan leverera med cache-minnet så hade vi önskat 2.5 Gbps på båda portarna istället. Speciellt med tanke på att det här är en NAS-modell för 2023.

De klarar åtminstone så kallad länkaggregering (Link Aggregation) med automatisk portväxling när nätverket inte fungerar på den ena porten. Det finns även stöd för lastbalansering för den som behöver det.

Du kan köpa till uppgraderingsmodulen ”Synology E10G22-T1-Mini” som ger dig en extra nätverksport för 10 Gbps. Den är dock rejält kostsam, så var beredd på att få öppna plånboken om du behöver den.

5. Stöd för upp till 40 säkerhetskameror

Synology DiskStation DS923+ fungerar utmärkt med en mängd säkerhetskameror från olika tillverkare.

Med den tillhörande mjukvaran Surveillance Station kan du ansluta upp till 40 säkerhetskameror för att se vad de spelar in i real-tid, och så klart lagra allt på de upp till nio hårddiskarna (4 inbyggda + 5 extra via tillval).

Viktigt att tänka på är att du bara kan ansluta två säkerhetskameror kostnadsfritt. Behöver du fler licenser så kostar det extra.

6. 3 st portar för tillbehör

Det finns totalt tre portar för olika tillbehör. Du kan bland annat ansluta en skrivare eller extern hårddisk om vill bygga ut lagringen den vägen.

Två av portarna är USB-A 3.2 Gen 1 vilket betyder en maximal teoretisk överföringshastighet på 5 Gbit/s.

Det finns även en speciell port av typen eSATA. Den är speciellt för externa hårddiskar och ska inte användas till något annat.

En USB-port sitter på framsidan medan den andra USB-porten samt eSATA-porten sitter på baksidan.

7. Det här ingår med DiskStation DS923+

 • 1 x Synology DiskStation DS923+
 • 1 x Snabbguide för installation
 • 1 x Tillbehörspaket
 • 1 x Strömadapter
 • 1 x Strömkabel
 • 2 x nätverkskablar

Du kan även köpa till uppgraderingar om du behöver extra lagringsutrymme, en snabbare nätverksanslutning eller ansluta fler säkerhetskameror.

Här är tillvalen du kan göra efter köpet:

 • Synology E10G22-T1-Mini: Uppgraderingsmodul för en extra 10 Gbps ethernetport
 • Synology DX517: Uppgraderingsmodul för fem extra hårddiskplatser
 • Kameralicenser: Köp till extra licenser för fler säkerhetskameror

Den extra ethernetporten kostar dig cirka 2 000 kronor medan DX517-modulen för fler hårddisk är ännu dyrare, hela 5 800 kronor kostar den dig. Så pass mycket att du istället kan köpa en större NAS-enhet som redan har fler hårddiskplatser.

Kameralicenserna är superdyra också. Hela 600 kronor per licens får du räkna med. Eller 2 000 kronor för ett fyrpack.

8. Så mycket kostar DiskStation DS923+

Om du vill skaffa den här NAS-modellen så får du betala cirka 9 000 kronor bara för själva enheten. Utöver det så tillkommer tillköp av hårddiskar och NVMe-moduler om du vill ha det.

Som exempel kostar fyra mekaniska hårddiskar från WD med lagringsstorleken 4 TB cirka 1 300 kronor per hårddisk. Det ger dig en totalkostnad på 5 200 kronor bara för hårddiskarna.

Vill du ha två cache-lagringsmoduler så är det minst 400 GB i RAID-konfiguration som rekommenderas för 24 TB eller mindre, totalt lagringsutrymme. Det betyder två M.2-moduler på 512 GB vardera förslagsvis, vilket ökar kostnaden med från cirka tusenlappen.

Totalt är vi uppe i över 15 000 kronor för NAS-enhet, fyra hårddiskar och två M.2-moduler för cache-lagringen.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.