Switch Mini kan släppas redan 2018

Nintendo Switch

Om du inte har hoppat på Nintendoo-tåget och skaffat en Switch än kanske det är läge att vänta till nästa år. Då kan den japanska speljätten nämligen släppa en mini-variant av sin superpopulära spelkonsol.


Detta enligt analytikerfirman Citigroup som även rapporterar att Switch Mini blir ersättaren till befintliga handkonsolerna 3DS och 3DS XL. Anledningen till att Mini-konsolen kan vara på gång menar Citigroup har att göra med nuvarande portabilitetsproblemen med Switch.

Den är nämligen för stor och otymplig för barn att hålla. Även om den efter våra tester känns hyggligt portabel även jämfört med 3DS-konsolerna. Samtidigt spekulerar webbsajten M3 i att Nintendo kan släppa en extra kraftfull Switch XL-konsol, men det är inget vi tror på idag.

Att det skulle komma en mindre variant av Switch låter däremot mycket troligt. Det är inte ovanligt av konkurrenterna Microsoft och Sony att släppa Slim-varianter efter några år, dock inte redan året efter den initiala lanseringen. Här handlar det inte heller om att göra spelkonsolen mer portabel, istället är det primärt lägre strömförbrukning som gäller.


Lästips: Nintendo Switch & Zelda: Breath of the Wild rekordsäljerSwitch har redan blivit en dundersuccé för Nintendo som sålt fler än 900 000 exemplar bara på den amerikanska marknaden. Detta enligt NPD Group som analyserat marknaden och hur väl Switch faktiskt sålt. Uppgifterna fick Nintendos aktie att stiga med 2,1 procent på Tokyo-börsen och pekar på att konsolen är den snabbast säljande hittills från Nintendo.

Citigroup har beräknat att Switch-modellen kan säljas i hela 25,7 miljoner exemplar fram till år 2019 medan en Switch Mini kan säljas i 6,7 miljoner exemplar på bara ett år, räknat på att den börjar säljas under 2018. Någon beräknad kostnad för Switch Mini vågar sig inte Citigroup på.

Så, borde du köpa en Switch redan idag eller vänta till nästa år? Det beror givetvis på en hel mängd faktorer. Med stor sannolikhet kommer en Switch Mini inte att erbjuda några omvälvande nyheter mer än en mindre design och lägre strömförbrukning; däremot kan vi få se en hel mängd barnsjukdomar som fixats.

Har du en Switch? Kommentera gärna och berätta om du är sugen på även en mindre variant om sådan släpps nästa år.

Läs mer om nyheten på Bloomberg.