Bixby-knappen på Samsung Galaxy S8 kan inte mappas om

Samsugn Galaxy S8

Samsung Galaxy S8 och Galaxy S8+ har båda en fysisk knapp som är dedikerad till att starta digitala assistenten Bixby. Tidigare kom rapporter om att man enkelt kunde ändra knappens funktion, men det är en dörr som Samsung stängt med en vanliga uppdatering till mjukvaran.


Bixby har länge varit hett omtalad som en konkurrent till både Apple Siri och Google Assistant. Den kan bland annat användas för att med rösten söka efter information, skapa kalenderinlägg och kolla vädret. Enkla saker för en assistent och bara ett litet axplock ur en mycket bredare lista med funktioner.

Tyvärr verkar det också som att Bixby inte kommer att släppas med varken svenskt eller engelskt språkstöd samtidigt som Galaxy S8-telefonerna når våra butiker. Så Bixby blir i praktiken omöjlig att använda och därmed försvinner hela poängen med knappen när den är låst till assistenten.


Lästips: Exemplar av Samsung Galaxy S8 har skärm med rödton — här är lösningen


Förhoppningsvis kommer knappen att kunna “mappas om” som det kallas i framtiden, men tills Samsung tar sitt förnuft till fånga får vi hoppas att tredjepartsutvecklare hittar en lösning. Med all sannolikhet krävs en fullösning som inte stöds av Samsung, så ha inte för stora förhoppningar direkt efter telefonernas lansering.


En lösning skulle kunna vara så enkel (eller svår beroende på hur låst man är) som att byta mobiloperatör. Det finns små indikationer på att det hela kan vara en sak som operatörerna får styra, något som faktiskt låter lite otrolig.

Vad tycker du om att knappen kanske inte kan programmeras om? Kommentera gärna och berätta!